Taiwanese literatuur - Taiwanese literature

Taiwanese literatuur verwijst naar de literatuur geschreven door Taiwanees in elke taal die ooit in Taiwan is gebruikt, inclusief Japans, Taiwanese Han (Hokkien, Hakka en Mandarijn ) en Austronesisch talen.

Romans, korte verhalen en poëzie 小說、短篇小說和詩歌

Taiwan heeft een zeer actieve literaire scene, met een groot aantal schrijvers van romans en (vooral) korte verhalen die een breed publiek genieten, velen van hen gedurende vele decennia. Een korte selectie van vooraanstaande schrijvers en dichters omvat:

Zie de volledige lijst van Taiwanese schrijvers.

Evenzo is er een grote poëziegemeenschap in Taiwan, en zijn er verschillende bloemlezingen van Taiwanese poëzie in Engelse vertaling.

Twee gebieden van kruisbestuiving tussen literatuur en andere kunsten in Taiwan omvatten moderne dans (met name de moderne dansgroep Cloud Gate danstheater, opgericht en geregisseerd door auteur Lin Huai-min ) en filmmaken (inclusief producties van verhalen van Huang Chunming geregisseerd door de toonaangevende Taiwanese filmmaker Hou Hsiao-hsien ).

In de jaren negentig kwam de opkomst van een nativistische Taiwanese literatuurbeweging.

Literatuur met betrekking tot politiek

Met de oprichting van de Communistisch regime op het vasteland van China in 1949, werden boeken van het vasteland van China niet vaak gepubliceerd in Taiwan en werden boeken uit Taiwan niet vaak gepubliceerd op het vasteland van China. In 1986, de eerste roman, Drie koningen, geschreven door een Chinese schrijver op het vasteland, Ah Cheng, werd als zodanig openlijk gepubliceerd in Taiwan.

Sommige boeken van het vasteland van China vonden vóór 1986 op verschillende manieren nog steeds hun weg naar Taiwan. Als piratenuitgaven, zowel onder een andere titel als onder een pseudoniem voor de auteur, onder een andere titel, maar met de naam van de auteur ongewijzigd, onder een pseudoniem maar met de titel ongewijzigd, of gewijzigd door wijzigingen in de tekst zelf.

Populaire soorten boeken

Vaak verkopen boeken met een daarop gebaseerde film goed in Taiwan. De Harry Potter series zijn populair en zo is Bridget Jones's dagboek ​Sommige niet-westerse populaire boeken zijn dat wel De Hooligan Professor, 流氓教授, door Lin Jian-long 林建隆, en Groot ziekenhuis Kleine dokter 大醫院小醫師, door Hou Wun-yong 侯文詠. Beiden werden aangepast voor televisie. Andere populaire niet-literaire werken waren onder meer boeken over mastering Engels en het bereiken van succes.

Literaire onderscheidingen

De prijzen voor Taiwanese literatuur omvatten Taiwan Literature Award (uitgereikt door National Museum of Taiwan Literature), Wu San-Lien Literary Award (Wu San-Lien Award Foundation), Aboriginal Literature Award en Min -Hakka Literary Award (beide door de Ministerie van Onderwijs van Taiwan ).

Musea

Zie ook

Externe links

Source: https://wikinl.cfd/wiki/Taiwanese_literature

 

 

 

Free Web Hosting