Shanhua-district - Shanhua District

Shanhua
善化區
Zenka
Shanhua-district
Zhongshan Road voor CPCCT Shanhua Station 2011-02-11.jpg
Locatie van het Shanhua-district in Tainan
Locatie van het Shanhua-district in Tainan
Land Taiwan
Bijzondere gemeente Tainan
Oppervlakte
 
• Totaal 55,31 km2 (21,36 vierkante mijl)
Bevolking
 (Januari 2016)
• Totaal 46,931
• Dichtheid 769,25 / km2 (1.992,3 / vierkante mijl)
Tijdzone UTC + 8 (CST )
Postcode
741
Website http://web2.tainan.gov.tw/shanhua/
Shanhua District kantoor

Shanhua-district (Chinese : 善化區; pinyin : Shànhuà Qū; Wade-Giles : Shan-hua; Pe̍h-ōe-jī : Siān-hoà-khu; lit.: 'verbetering') is een voorstad wijk van Tainan, Taiwan ​Tot 25 december 2010 was het een stedelijke gemeente in de opgeloste Tainan County, dat nu is samengevoegd met de oorspronkelijke Tainan City om een ​​enkele speciale gemeente te vormen.

Geschiedenis

Shanhua werd bewoond door de Taiwanese inheemse stam van Siraya, die het noemde Bakaloan (getranslitereerd in Chinese : 目加溜灣; Pe̍h-ōe-jī : Ba̍k-ka-liù-oan) (zie ook Anding, grenzend aan het zuidwesten). Het was een van de vier grote steden die door de stam waren opgericht.

In 1625 werd de Vereenigde Oost-Indische Compagnie werd teruggedreven door de aboriginals terwijl ze bamboe probeerden te verzamelen. De Nederlanders waren echter in staat de stad in 1635 te veroveren en begonnen scholen en kerken in het gebied op te zetten. Tevoran[1] (zie modern-day Yujing ​Ze moedigden aan Han kolonisten om de plaats te cultiveren.

In de Belegering van Fort Zeelandia, Koxinga verdreef de Europeanen uit Taiwan. Onder de Koninkrijk Tungning, Bakaloan werd geregeerd als Sian-hoa dorp (善化 里; Siān-hoà-lí) van Tien-hsing Provincie (天興縣​Volgens de Shanhua Urban Plan Total Review Report, de oude naam voor de regio is Oanli (灣里 街; Oan-lí-ke)[2] voordat het weer werd veranderd in Shanhua (Japans: 善化, Hepburn: Zenka) onder Japanse overheersing in 1920.[3] In 1940 werd het dorp opgewaardeerd tot Zenka Town (善化 街), Shinka District (新化 郡), Tainan prefectuur.

de Republiek China

Na de overdracht van Taiwan uit Japan naar de de Republiek China in 1945 werd Shanhua georganiseerd als een stedelijke gemeente van Tainan County ​Op 25 december 2010 werd Tainan County samengevoegd met Tainan City en werd Shanhua opgewaardeerd naar een wijk van de stad.

Politiek

Tot 25 december 2010 was de algemeen directeur van Shanhua Township was de door het volk gekozen magistraat (Chinese : 鎮長​De gemeente had ook een raad (Chinese : 善化鎮民代表會) bestaande uit raadsleden gekozen uit de gemeente.

Aangezien de huidige administratieve regeling op bovengenoemde datum in werking is getreden, is een bestuurder (Chinese : 區長) benoemd door de burgemeester van Tainan City is belast met het beheer van het nieuw gecreëerde district.

Administratieve afdelingen

Het district bestaat uit Tungguan, Zuojia, Guangwen, Wenchang, Nanguan, Wenzheng, Hujia, Hucuo, Shinai, Ximei, Liufen, Liude, Tianliao, Niuzhuang, Jiabei, Jianan, Xiaoxin, Dingjie, Changlong en Liantan Village.[4]

Economie

Shanhua heeft een agrarische economie. De belangrijkste producten van de gemeente zijn onder meer rijst, suikerstok, aardbei, en watermeloen.[5]

In 1973 werd de Asian Vegetable Research and Development Center (AVRDC) werd mede opgericht door elf landen, waaronder de Verenigde Staten, Japan, en de de Republiek China (Taiwan). Het heeft als doel om landbouwtechnieken te verbeteren. De hoofdkwartier van de organisatie is gevestigd in het zuidelijke deel van Shanhua en is het eerste en enige hoofdkantoor van een internationale organisatie in Taiwan.

De Nationale Wetenschapsraad van de Uitvoerend Yuan richtte het Tainan Science Park gevestigd in Sinshih ​Een deel van het park ligt in Shanhua en biedt werkgelegenheid voor lokale bewoners.

Opmerkelijke inboorlingen  (當地著名人物)

  • Shen Guangwen (沈光文) (1612-1688), geleerde, dichter, opvoeder en de grondlegger van Taiwanese literatuur. Ook wel de Taiwanese Confucius genoemd.
  • Huang Ta-chou (黃大洲) (1936) Taiwanese politicus, de voormalige burgemeester van Taipei, voorzitter van het Olympisch Comité Chinees Taipei
  • Deng Feng-Zhou (鄧豐洲) (1949), Taiwanese dichter, schrijver van lokale geschiedenis, Nedan-academici

Toeristische attracties

Qing-An Gong

De Qing-An Gong (vereenvoudigd Chinees : 庆安 宫; traditioneel Chinees : 慶安宮; pinyin : Qing-an gōng) is een tempel, die bijna 300 jaar oud is, gewijd aan godin Matsu ​Volgens mondelinge traditie, de Nederlands hebben hier een Nederlandstalige school opgezet toen ze regeerde Taiwan.[3]

Vervoer

Referenties

  1. ^ 地名 由來: 各 地方 的 地方 起源 與 變遷 - 台南. 鄉土台灣 (in Chinees).台灣咁仔店. 30 april 2002. Gearchiveerd van het origineel op 8 januari 2008​Opgehaald 21 december 2007.
  2. ^ "Invoer # 40262 (灣里街)". 臺灣 閩南 語 常用 詞 辭典 [Woordenboek van veelgebruikte Taiwan Minnan ​(in het Chinees en Hokkien). Ministerie van Onderwijs, R.O.C. 2011.
  3. ^ een b Regio's en lokale informatie: Shanhua Township Gearchiveerd 2 oktober 2011 op de Wayback-machine, De regering van de provincie Tainan
  4. ^ "Gearchiveerde kopie". Gearchiveerd van het origineel op 5 december 2018​Opgehaald 18 april 2019.
  5. ^ Over Shanhua Township: Industrie Gearchiveerd 30 december 2007 op de Wayback-machine, Shanhua Township Government
  • Tang Te-chien (唐德 塹). Lokale gegevens van Shanhua Township (《善化鎮鄉土誌》), 1982

Externe links

Coördinaten: 23 ° 08'N 120 ° 18'E / 23 ° N ° 120.300 ° E

Source: https://wikinl.cfd/wiki/Shanhua_District

 

 

 

Free Web Hosting