Chiayi - Chiayi

Chiayi

 
嘉義市

 
Ka-gi, Kagi, Chiai, Chia-i
Chiayi Stad
Met de klok mee van linksboven: zicht op de nacht in Chiayi, Chiayi Confucius-tempel, fontein in het Lantan-reservoir, Chiayi City Sports Arena, Chiayi Sun Shooting Tower, Chiayi National University
Met de klok mee van linksboven: zicht op de nacht in Chiayi, Chiayi Confucius-tempel, fontein in het Lantan-reservoir, Chiayi City Sports Arena, Chiayi Sun Shooting Tower, Chiayi National University
Vlag van Chiayi
Vlag
Officieel zegel van Chiayi
Logo
Bijnamen):
Peach City (桃 城) of Jia City (嘉 市)
Locatie van Chiayi
Land  Republiek China (Taiwan)
Regio Zuid-Taiwan
Zitting East District
Districten
Regering
 
• Typ Chiayi City regering
 • burgemeester Huang Min-hui (KMT )
Oppervlakte
 • Provinciale stad 60,03 km2 (23,18 vierkante mijl)
Gebiedsrang 21 van de 22
Verhoging
 
69 m (226 ft)
Bevolking
 (2016)[2]
 • Provinciale stad 270,254
• Rang 18 van 22
• Dichtheid 4.500 / km2 (12.000 / vierkante mijl)
Tijdzone UTC + 8 (Nationale standaardtijd )
Postcode
600
Netnummer (s) 05
ISO 3166-code TW-CYI
Bloem De orchideeboom van Hong Kong
(Bauhinia blakeana )
Boom De orchideeboom van Hong Kong
Website www.chiayi.gov.tw
Chiayi Stad
Chiayi (Chinese karakters) .svg
"Chiayi" in Traditioneel (boven) en Vereenvoudigd (onder) Chinese karakters
Chinese naam
Traditioneel Chinees 嘉義
Vereenvoudigd Chinees 嘉义
Japanse naam
Kanji 嘉義市
Kana か ぎ し

Chiayi (Taigi POJ: Ka-gī; Chinese : 嘉義), officieel bekend als Chiayi Stad, is een stad gelegen in de vlaktes van het zuidwesten Taiwan ​Vroeger gebeld Kagee tijdens de late Qing-dynastie en Kagi tijdens de Japanse jaartelling (Chinese en Japans: 嘉義), de historische naam is Tirosen.

Geschiedenis

Vroege geschiedenis

Voor het eerst bewoond door de Hoanya aboriginals, werd de regio genoemd Tirosen (varianten Tirocen, Tiracen​Met de komst van Han-Chinees immigranten in het zuidwesten van Taiwan, de naam evolueerde om te worden Tsulosan (Chinese : 諸羅山; pinyin : Zhūluóshān; Pe̍h-ōe-jī : Chu-lô-san) in Hokkien ​Uiteindelijk werd Tsulosan afgekort tot simpelweg Tsulo. Vanwege de keuze van de karakters is ten onrechte gesuggereerd dat de oorsprong van de naam afkomstig was van de uitdrukking "bergen rondom het oosten". "Peach City" is een andere naam voor Chiayi City vanwege het perzikvormige territorium in de oudheid. De punt van de perzik ligt rond Central Fountain en werd door de burgers "Peach-tip" genoemd.

Tsulosan was ooit het steunpunt waarnaar mensen van het vasteland emigreerden. In 1621, Chinees Peter [zh ], die vandaan kwamen Zhangzhou, Fujian Provincie, leidde zijn volk eerst om dit land te cultiveren nadat ze waren geland op Ponkan (modern-dag Beigang ).

Nederlandse Formosa

Records van de Nederlandse tijd toon Tirosen als de gebruikelijke vorm van de naam; het kwam ook voor als Tirassen, Tirozen, Tilocen, Tilossen, Tilocen, en Thilocen.[3] De plaats lag ten noorden van Mattau (het huidige Madou, Tainan ) en ten zuiden van Favorlang (Huwei, Yunlin ).

Koninkrijk Tungning

In 1661 (het 15e jaar van Yung-Li, Ming-dynastie ), Koxinga versloeg de Nederlanders gevestigd in Taiwan en richtte de Koninkrijk Tungning ​Hij vestigde een provincie, Cheng-Tien-Fu [zh ], en twee provincies, Tien-Hsing [zh ] en Wan-Nien [zh ], afgebakend door de rivier Hsin-Kang (Chinese : 新港溪, nu de Yanshui-rivier ​Chiayi viel onder de jurisdictie van de provincie Tien-Hsing.

Qing-dynastie

In 1683, toen de Qing-heerschappij begon, werd het eiland geregeerd als Taiwan prefectuur onder het beheer van Fujian provincie ​In 1684, Tsulo County werd opgericht en omvatte aanvankelijk het onderontwikkelde noordelijke tweederde deel van Taiwan. (De provincies Taiwan en Hongsoa werden tijdens de Koninkrijk Tungning, dat werd veranderd van het district Tien-Hsing.) In 1704 werd de provinciehoofdstad verplaatst naar Tsulosan, de plaats van de huidige stad Chiayi, en had houten stadsmuren.

In 1727 herbouwde de districtsmagistraat Liu Liang-Bi de poortgebouwen en plaatste een kanonplatform voor elk poortgebouw. De vier poortgebouwen werden genoemd: "Chin Shan" (襟 山) voor Oost, "Tai Hai" (帶 海) voor West, "Chung Yang" (崇陽) voor Zuid, en "Kung Chen" (拱辰) voor Noord. In 1734 (het 12e jaar van Yongzheng) bouwde magistraat Lu-Hung piercing-bamboe om de stad beter te beschermen.

In 1786 werd de Lin Shuangwen opstand was een poging om Tsulosan te belegeren, maar slaagde er niet in de verdediging van de inwoners te overwinnen. Bijgevolg verleende de Qing-keizer op 3 november van het volgende jaar de naam Kagee (嘉義; lit. 'geprezen gerechtigheid') om de loyaliteit van de burgers te prijzen.

In het midden van de 19e eeuw een gewoonte van jaarlijkse losbandige mis steniging ontwikkeld in de stad.[4][betere bron nodig ]

In 1887 werd een aparte Taiwan provincie werd verklaard en het eiland werd administratief verdeeld in vier prefecturen; de stad van Kagee behoorde toe Tainan prefectuur.

Japanse overheersing

Chiayi City onder Japanse heerschappij

In 1895 werd Taiwan afgestaan Japan in de Verdrag van Shimonoseki ​De 1906 Meishan aardbeving verwoestte de hele stadsmuur behalve de oostelijke poort. De Japanse autoriteiten hebben de stad gereconstrueerd. Industrieën en ambachten begonnen te bloeien. Volgens de volkstelling van 1904 was Kagi de vierde meest bevolkte stad van Taiwan, met een bevolking van meer dan twintigduizend.[5]

De Grote aardbeving in Kagi (later ook bekend als de aardbeving in Meishan van 1906) trof de stad midden maart 1906.[6]

Bij het bekijken van enkele van mijn recentere aantekeningen, lijkt het onmogelijk om de voorgaande verwijzingen naar Ka-gi te maken zonder een paar woorden toe te voegen over die vreselijke aardbeving die de regio in maart 1906 verwoestte. Ik was daar kort daarna en had een diep gevoel. van verdriet bij het zien van hele straten bedekt met omgevallen balken en andere puin ​bij het zien van ook zoveel sporen van het vreselijke lijden aan alle kanten. Binnen de stad Ka-gi, en een beperkt gebied eromheen, werden plotseling 1216 personen de eeuwige wereld in geduwd. Niet minder dan 2.306 mensen raakten ernstig gewond en 13.259 huizen werden laag gelegd. De grote mysterieuze Kracht scheurde vervolgens de aarde op verschillende plaatsen in diepe, open kloven. Veel van de enge ontsnappingen en calamiteiten waren zeer aangrijpend; vooral die van onze blinde evangelist Toa-un, die met zijn vrouw de deur uit rende toen het schudden begon. De dementerende moeder kon de gedachte echter niet verdragen dat haar twee hulpeloze jonge kinderen werden achtergelaten, en ze schoot naar binnen om hen te redden, toen mijn arme blinde leerling in een oogwenk kinderloos werd en weduwnaar. Nauwelijks had het Gouverneur Bij Tai-pak ontving telegrafische informatie over de omvang van de ramp, waarna instructies werden gegeven voor een groot gezelschap van chirurgen, verpleegsters en assistenten om onmiddellijk naar Ka-gi te gaan. Zonder uitstel werden brede hospitaalschuren opgericht en de hulpverlening werd voortgezet met een zeldzame mate van zelfverloochening en snelheid. Zelfs al heeft de stad veel van haar meest desolate uiterlijk verloren, en de geplande verbeteringen beloven dat ze er aantrekkelijker uit zal zien dan ooit.​ William Campbell, 1915

In 1907 werd de bouw van Alishan Forest Railway naar Zet Ali op was begonnen. In 1920 werd de stad een autonome groep als Kagi Town (嘉義 街), Kagi District, binnen Tainan prefectuur, waaronder de moderne tijd Tainan City, Chiayi County en Yunlin County ​In 1930 werd de stad opgewaardeerd tot een autonome stad onder dezelfde prefectuur.

Naoorlogse

Chiayi stad in 1946-1950

In 1945, toen Japan op 25 oktober 1945 de controle over Taiwan opgaf, Chiayi Stad werd opgericht als een provinciestad van Taiwan provincie ​Op 16 augustus 1950 werd Chiayi City, vanwege de herverdeling van administratieve gebieden waarin Taiwan was verdeeld in 16 provincies, vijf provinciesteden en een speciaal bureau, gedegradeerd tot een door de provincie bestuurde stad en samengevoegd met Chiayi County om de ... te zijn provinciehoofdstad ​Als gevolg hiervan belemmerde een tekort aan kapitaal de ontwikkeling ervan. Op 1 juli 1982 werd Chiayi City weer verheven tot een provinciestad als resultaat van druk van lokale elites. Op 6 oktober 1990 heeft de East District en West District werden opgericht.[7]

Aardrijkskunde

Kaart van Chiayi (aangeduid als KAGI) en omgeving (1944)
Kaart van de regio inclusief Chiayi (aangeduid als CHIA-I SHIH (KAGI) 嘉義市) (1950)
Kaart van de stad Chiayi (aangeduid als CHIA-I SHIH (KAGI) 嘉義市) (Jaren 50)

Chiayi City ligt aan de noordkant van Chianan-vlakte, ten zuidwesten van het eiland Taiwan. Aan de oostkant is de Zet Ali op, aan de westkant is de Luchthaven Chiayi, aan de noordkant is de Puzi-rivier en aan de zuidkant is de Bazhang rivier ​De afstand van oost naar west van Chiayi City is 15,8 km (9,8 mijl) en van noord naar zuid is 10,5 km (6,5 mijl) met een totale oppervlakte van 60,0256 km.2 (23.1760 vierkante mijl). Chiayi City is volledig omgeven door Chiayi County ​Het grootste deel van het land in Chiayi City bestaat uit brede vlakke vruchtbare vlaktes. Het terrein stijgt langzaam van west naar oost. Chiayi is ook een van de Taiwanese steden die het dichtst bij de Kreeftskeerkring, met de breedtegraad net ten zuiden van de stad.

Klimaat

Chiayi City heeft een warme vochtig subtropisch klimaat (Köppen Cwa​Noordoostelijke winden tijdens herfst en winter betekenen dat de regenval in die tijd laag is, terwijl zuidwestelijke winden in de zomer en het laatste deel van de lente het grootste deel van de regenval van het jaar brengen, waarbij meer dan 60% van juni tot augustus valt. De luchtvochtigheid is het hele jaar door hoog, zelfs in de winter.

Regering

Huang Min-hui, de zittende burgemeester van Chiayi City.

Chiayi City is een provinciestad van Taiwan provincie van de de Republiek China ​De stad wordt bestuurd door de Chiayi City regering, terwijl de woning is vertegenwoordigd in de Chiayi gemeenteraad ​De huidige burgemeester van Chiayi City is Huang Min-hui van de Kuomintang.

Administratieve afdelingen

Chiayi City is in tweeën gedeeld districten. East District is de zetel van de stad waarin de Chiayi City regering.

Kaart Naam Chinese Taiwanees Hakka Bevolking (2016) Oppervlakte (km²)
Districten van Chiayi-Taiwan.png  Oosten 東區 Tang Tûng 122,877 29.1195
 West 西區 Se Si 147,396 30.9061

Politiek

Chiayi City heeft er één gestemd Democratische Progressieve Partij wetgever om in de Wetgevende Yuan tijdens de Taiwanese algemene verkiezingen, 2016.[9]

Demografie

De stad Chiayi is 100% puur etnisch Hokkien bewoonde stad.[citaat nodig ]

Historische bevolking
Jaar Knal. ±%
1985 253,573 —    
1990 257,597 +1.6%
1995 261,391 +1.5%
2000 266,183 +1.8%
2005 272,364 +2.3%
2010 272,390 +0.0%
2015 270,366 −0.7%
Bron:"Bevolkingsgroepen per stad en land in Taiwan". Ministerie van Binnenlandse Zaken Volkstelling.

Onderwijs

Energie

Groene energie

Op 17 december 2015 Chiayi City regering lanceerde een programma om zonnepanelen op scholen en kantoren in de stad te plaatsen om broeikasgassen te verminderen. Het programma zal naar verwachting 3,55 miljoen kWh elektriciteit per jaar produceren en de CO2-uitstoot met 1.700 ton helpen verminderen.[10]

Toeristische attracties

De gevlekte hertensculptuur in het 228 National Memorial Park.

Chiayi is de stad van blaasmuziek in Taiwan. Het blaasmuziekfestival begon als een lokaal evenement in 1988, toen het meer leek op een gezamenlijk optreden van lokale blaasmuziekbands. In de loop der jaren is het festival het meest verwachte jaarlijkse evenement in Chiayi geworden.[12]

Opmerkelijke bewoners / autochtonen   當地著名人物

 • Tan Ting-pho (1895-1947), beroemde schilder uit Taiwan. 陳澄波
 • Sow-Hsin Chen (1935), Amerikaanse natuurkundige, professor. 陳守信
 • Vincent Siew (1939), Taiwanese politicus, vicepresident van de Republiek China (2008-2012), vicevoorzitter van de Kuomintang. 蕭萬長
 • Deng Feng-Zhou (1949), Taiwanese dichter, schrijver van lokale geschiedenis, Nedan-academici. 鄧豐洲
 • Huang Min-hui (1959), voormalig burgemeester van Chiayi City, vice-voorzitter van Kuomintang, een lid van de Wetgevende Yuan (1999 en 2005). 黃敏惠
 • Lo Chen-Jung (1961), Taiwanese linkshandige honkbalwaterkruik. 羅振榮
 • Wu Bai (1968), Taiwanese rockzanger. 伍佰

Internationale relaties

Tweelingsteden - zustersteden

Chiayi is verbroederd met:

Vervoer

Het spoor

Chiayi City is bereikbaar vanaf Chiayi Station en Jiabei Station van de Taiwan Spoorwegen of iets verder THSR Chiayi Station in Chiayi County ​Het herbergt ook het eerste station voor de Alishan Forest Railway.

Bus

De Chiayi Bus snelle doorvoer bedient Chiayi City met het naburige Chiayi County, en Chiayi stadsbus bedient de stedelijke gebieden van Chiayi City.

Lucht

Chiayi City wordt bediend door Luchthaven Chiayi gelegen in het naburige Chiayi County.

In populaire cultuur

Zie ook

Referenties

 1. ^ 《中華民國統計資訊網》縣市重要統計指標查詢系統網 (in Chinees). Gearchiveerd van het origineel op 12 juni 2016​Opgehaald 1 juli 2016.
 2. ^ 嘉義市 105 年 6 月份人口統計 資料. 嘉義市政府 (in Chinees). Gearchiveerd van het origineel op 16 september 2016​Opgehaald 1 juli 2016.
 3. ^ Campbell, William (1903). "Toelichtingen". Formosa onder het Nederlands: beschreven vanuit hedendaagse archieven, met toelichting en een bibliografie van het eiland​Londen: Kegan Paul. p. 549 OCLC  644323041.
 4. ^ William Campbell (1915). "Sketches from Formosa" ​blz. 79-81. Het was bij een latere gelegenheid dat ik in Ka-gi aankwam en ontdekte dat de mensen bezig waren met hun absurde periodieke gewoonte om met stenen te gooien.
 5. ^ Takekoshi, Yosaburō (1907). "Hoofdstuk XIII: Bevolking en toekomstige ontwikkeling van de rijkdommen van het eiland". Japanse overheersing in Formosa ​Londen, New York, Bombay en Calcutta: Longmans, Green en co. p.200. OCLC  753129. OL  6986981M.
 6. ^ William Campbell (1915). "Sketches from Formosa" ​pp. 82-83.
 7. ^ "Gearchiveerde kopie" ​Gearchiveerd van het origineel op 14-03-2017​Opgehaald 2016-01-06.
 8. ^ "Statistieken> Maandelijks gemiddelde". Centraal Weerbureau ​Gearchiveerd van het origineel op 2009-07-07​Opgehaald 2009-06-07.
 9. ^ "2016 de 14e presidents- en vice-presidentsverkiezingen en de 9e wetgeververkiezing". stem2016.cec.gov.tw. Gearchiveerd van het origineel op 07-05-2016​Opgehaald 2016-01-17.
 10. ^ "Chiayi City lanceert programma voor zonne-energiesystemen - Maatschappij - FOCUS TAIWAN - CNA ENGELS NIEUWS". Gearchiveerd van het origineel op 18/12/2015​Opgehaald 2015-12-18.
 11. ^ "Gearchiveerde kopie". Gearchiveerd van het origineel op 10-06-2015​Opgehaald 2013-11-16.
 12. ^ "Het geluid van blaasmuziek: 2008 Chiayi City International Band Festival" door Eva Tang, 17 januari 2009, Taiwan Culture Portal. "Gearchiveerde kopie" ​Gearchiveerd van het origineel op 2009-02-03​Opgehaald 2009-02-06.
 13. ^ Brown, Joshua Samuel. "Taiwanese cultuur en keuken schitteren op nieuwe Netflix-serie" Street Food"". Medium​Commonwealth Magazine​Opgehaald 26 juli 2020.

Externe links

Coördinaten: 23 ° 28'48 ″ N. 120 ° 26'59 ″ OL / 23 ° C ° N ° 120.44972 ° E

Source: https://wikinl.cfd/wiki/chiayi

 

 

 

Free Web Hosting