Tajvani irodalom - Taiwanese literature

Tajvani irodalom által írt irodalomra utal Tajvani bármely olyan nyelven, amelyet Tajvanon valaha is használtak, beleértve a japán, Tajvani Han (Hokkien, Hakka és mandarin ) és Ausztronéz nyelveket.

Regények, novellák és költészet 長篇小說、短篇小說和詩歌

Tajvanon nagyon aktív irodalmi színtér van, számos regény- és (főleg) novellaíró író széles olvasóközönségnek örvend, sokan közülük hosszú évtizedek óta. A prominens írók és költők rövid válogatása a következőket tartalmazza(著名作家和詩人):

Lásd a a tajvani írók teljes listája.

Hasonlóképpen van egy nagy költői közösség Tajvanon, és a tajvani költészetnek számos antológiája volt angol fordításban.

Az irodalom és más tajvani művészetek közötti keresztporzás két területe a modern tánc (különösen a modern táncegyüttes Cloud Gate Táncszínház, amelyet a szerző alapított és rendezett Lin Huai-min ) és filmkészítés (ideértve a Huang Csunming a vezető tajvani filmrendező rendezte Hou Hsiao-hsien ).

Az 1990-es években emelkedett a nativista tajvani irodalmi mozgalom.

A politikával kapcsolatos irodalom

A. Létrehozásával kommunista 1949-ben Kína szárazföldi rezsimje, Kínából származó könyveket nem gyakran adtak ki Tajvanon, és a tajvani könyveket nem gyakran adták ki Kínában. 1986-ban az első regény, Három Királyok, amelyet egy szárazföldi kínai író írt, Ah Cseng, nyíltan megjelent mint ilyen Tajvanon.

Néhány szárazföldi Kínából származó könyv 1986-ban még mindig különböző módon került Tajvanra. Kalózkiadásként, különböző cím alatt és a álnév a szerző számára más cím alatt, de a szerző nevével változatlanul, álnéven, de a címmel változatlanul, vagy megváltoztatva magában a szövegben.

Népszerű könyvek

Gyakran eladják Tajvanon azokat a könyveket, amelyeknek filmje van rajtuk. A Harry Potter sorozat népszerű és így is van Bridget Jones naplója. Néhány nem nyugati népszerű könyv A Hooligan professzor, 流氓教授, Lin Jian-long 林建隆, és Nagy Kórház Kis Orvos Ou 大醫院 小醫師, írta: Hou Wun-yong 侯文詠. Mindkettőt televízióhoz igazították. Más népszerű, nem irodalmi művek között szerepeltek az elsajátításról szóló könyvek angol és a siker elérése.

Irodalmi díjak

A tajvani irodalom díjai között szerepel a Tajvani Irodalmi Díj (a Tajvani Nemzeti Múzeum átadója), Wu San-Lien Irodalmi Díj (Wu San-Lien Díj Alapítvány), Aboriginal Literature Award és Min -Hakka Irodalmi díj (mind a Tajvani Oktatási Minisztérium ).

Múzeumok

Lásd még

Külső linkek

Source: https://wikihuhu.top/wiki/Taiwanese_literature

Free Web Hosting