Tajvanska književnost - Taiwanese literature

Tajvanska književnost odnosi se na literaturu koju je napisao Tajvanski na bilo kojem jeziku ikad korištenom na Tajvanu, uključujući japanski, Tajvanski Han (Hokkien, Hakka i Mandarinski ) i Austronezijski Jezici.

Romani, kratke priče i poezija 長篇小說、短篇小說和詩歌

Tajvan ima vrlo aktivnu književnu scenu, s velikim brojem pisaca romana i (posebno) kratkih priča, koji uživaju široku čitateljsku publiku, mnogi od njih već dugi niz desetljeća. Kratki izbor istaknutih književnika i pjesnika uključuje(著名作家和詩人):

Pogledajte puni popis tajvanskih književnika.

Slično tome, na Tajvanu postoji velika pjesnička zajednica, a u engleskom je prijevodu bilo nekoliko antologija tajvanske poezije.

Dva područja unakrsnog oprašivanja između književnosti i drugih umjetnosti na Tajvanu uključuju moderni ples (posebno moderna plesna družina Plesno kazalište Cloud Gate, osnovao i režirao autor Lin Huai-min ) i filma (uključujući produkcije priča autora Huang Chunming u režiji vodećeg tajvanskog filmaša Hou Hsiao-hsien ).

Devedesete su doživjele uspon nativistički tajvanski književni pokret.

Književnost koja se odnosi na politiku

Osnivanjem komunist režima u kontinentalnoj Kini 1949. godine, knjige s kontinentalne Kine nisu se često objavljivale na Tajvanu, a knjige s Tajvana nisu često izlazile u kontinentalnoj Kini. 1986. prvi roman, Tri kralja, napisao pisac s kontinentalne Kine, Ah Cheng, je kao takav otvoreno objavljen na Tajvanu.

Neke knjige s kontinentalne Kine još su se prije 1986. našle na Tajvanu na različite načine. Kao piratska izdanja, pod različitim naslovom i pod pseudonim za autora pod drugim naslovom, ali s nepromijenjenim imenom autora, pod pseudonimom, ali s naslovom nepromijenjenim ili izmijenjenim promjenama u samom tekstu.

Popularne vrste knjiga

Na Tajvanu se knjige koje imaju film zasnovan na njima često dobro prodaju. The Harry Potter serije su popularne pa tako i Dnevnik Bridget Jones. Neke su zapadnjačke popularne knjige Huliganski profesor, 流氓教授, Lin Jian-long 林建隆, i Velika bolnica Mali liječnik 大醫院 小醫師, Hou Wun-yong 侯文詠. Oboje su bili prilagođeni za televiziju. Ostala popularna neknjiževna djela uključuju knjige o svladavanju Engleski i postizanje uspjeha.

Književne nagrade

Nagrade za tajvansku književnost uključuju Tajvansku nagradu za književnost (dodjeljuje Nacionalni muzej tajvanske književnosti), Književnu nagradu Wu San-Lien (Zaklada Wu San-Lien Award), Nagradu za aboridžinske književnosti i Min -Hakka Književna nagrada (obje Ministarstvo obrazovanja Tajvana ).

Muzeji

Vidi također

vanjske poveznice

Source: https://upwikihr.top/wiki/Taiwanese_literature

Free Web Hosting