Chiayi - Chiayi

Chiayi

 
嘉義市

 
Ka-gi, Kagi, Chiai, Chia-i
Chiayi City
U smjeru kazaljke na satu od gore lijevo: Pogled na noć u Chiayi, hram Chiayi Confucius, fontana na rezervoaru Lantan, gradska sportska arena Chiayi, toranj za sunčanje Chiayi, Nacionalno sveučilište Chiayi
U smjeru kazaljke na satu od gore lijevo: Pogled na noć u Chiayi, hram Chiayi Confucius, fontana na rezervoaru Lantan, gradska sportska arena Chiayi, toranj za sunčanje Chiayi, Nacionalno sveučilište Chiayi
Zastava Chiayi
Zastava
Službeni pečat Chiayi
Logo
Nadimak (i):
Grad breskve (桃 城) ili Jia City (嘉 市)
Mjesto Chiayi
Zemlja  Republika Kina (Tajvan)
Regija Južni Tajvan
Sjedalo Istočni okrug
Okruzi
Vlada
 
• Tip Gradsko poglavarstvo Chiayi
 • Gradonačelnik Huang Min-hui (KMT )
Područje
 • Provincijski grad 60,03 km2 (23,18 kvadratnih milja)
Područje ranga 21 od 22
Nadmorska visina
 
69 m (226 ft)
Stanovništvo
 (2016)[2]
 • Provincijski grad 270,254
• Poredak 18 od 22
• Gustoća 4.500 / km2 (12.000 po kvadratnom milju)
Vremenska zona UTC + 8 (Nacionalno standardno vrijeme )
Poštanski broj
600
Pozivni brojevi 05
ISO 3166 kod TW-CYI
Cvijet Hong Kong drvo orhideje
(Bauhinia blakeana )
Drvo Hong Kong drvo orhideje
Web stranica www.chiayi.gov.tw
Chiayi City
Chiayi (kineski znakovi) .svg
"Chiayi" u Tradicionalno (gore) i Pojednostavljeno (dolje) kineski znakovi
kinesko ime
Tradicionalni kineski 嘉義
Pojednostavljeni kineski 嘉义
Japansko ime
Kanji 嘉義市
Kana か ぎ し

Chiayi (Taigi POJ: Ka-gī; kineski : 嘉義), službeno poznat kao Chiayi City, je Grad smještene u ravnicama jugozapadne Tajvan. Ranije zvani Kagee tijekom kasnih Dinastija Qing i Kagi tijekom Japansko doba (kineski i japanski: 嘉義), njegovo povijesno ime je Tirosen.

Povijest

 

Rana povijest

Prvo naseljeno od Hoanya Aboridžini, regija je dobila ime Tirosen (varijante Tirocen, Tiracen). Dolaskom Han kineski imigranata na jugozapadu Tajvana, naziv je evoluirao da postane Tsulosan (kineski : 諸羅山; pinjin : Zhūluóshān; Pe̍h-ōe-jī : Chu-lô-san) u Hokkien. Na kraju je Tsulosan skraćen u jednostavno Tsulo. Zbog izbora likova, pogrešno se sugerira da je podrijetlo imena došlo iz izraza "planine koje okružuju istok". "Grad breskve" drugo je ime za grad Chiayi zbog teritorija u obliku breskve u davnim vremenima. Vrh breskve nalazi se oko Središnje fontane, a građani su ga zvali "Vrh breskve".

Tsulosan je nekoć bio uporište u koje su se doseljavali ljudi s kopna. 1621. god. Kinez Peter [zh ], koji su došli iz Zhangzhou, Fujian Provincija je prvi put vodila svoje ljude da obrađuju ovu zemlju nakon što su se iskrcali Ponkan (moderna Beigang ).

Nizozemska Formosa

Zapisi iz Nizozemsko doba pokazati Tirosen kao uobičajeni oblik imena; dogodilo se i kao Tirassen, Tirozen, Tilocen, Tilossen, Tilocen, i Thilocen.[3] Mjesto je bilo sjeverno od Mattaua (današnji Madou, Tainan ) i južno od Favorlanga (Huwei, Yunlin ).

Kraljevstvo Tungninga

1661. (15 Yung-Li, Dinastija Ming ), Koxinga porazio Nizozemce sa sjedištem na Tajvanu i osnovao Kraljevstvo Tungninga. Osnovao je jednu provinciju, Cheng-Tien-Fu [zh ], i dvije županije, Tien-Hsing [zh ] i Wan-Nien [zh ], omeđena rijekom Hsin-Kang (kineski : 新港溪, sada Rijeka Yanshui ). Chiayi je bio pod jurisdikcijom okruga Tien-Hsing.

Dinastija Qing

1683. godine, kada je započela vladavina Qinga, otokom se upravljalo kao Tajvanska prefektura pod upravom Provincija Fujian. 1684. god. Županija Tsulo je uspostavljena i u početku je obuhvaćala nerazvijene sjeverne dvije trećine Tajvana. (Županije Tajvan i Hongsoa podijeljene su iz okruga Wan-Nien tijekom Kraljevstvo Tungninga, koja je promijenjena iz okruga Tien-Hsing.) 1704. godine sjedište okruga preseljeno je u Tsulosan, mjesto današnjeg grada Chiayi, i imalo je drvene gradske zidine.

Godine 1727., županijski sudac Liu Liang-Bi obnovio je kapije i postavio topovsku platformu za svaku kapiju. Četiri vrata su dobila ime: "Chin Shan" (襟 山) za Istok, "Tai Hai" (帶 海) za zapad, "Chung Yang" (崇陽) za Jug i "Kung Chen" (拱辰) za Sjever. 1734. godine (12. godina Yongzheng-a), sudac Lu-Hung sagradio je piercing-bambus kako bi bolje zaštitio grad.

1786. godine Pobuna Lin Shuangwen bio je pokušaj opsade Tsulosana, ali nije uspio nadvladati obranu stanovnika. Zbog toga je 3. studenoga sljedeće godine car Qing dodijelio to ime Kagee (嘉義; osvijetljeno 'pohvaljena pravednost') kako bi se pohvalila odanost građana.

Sredinom 1800-ih, običaj je godišnjih nemira kamenovanje razvio se u gradu.[4][potreban bolji izvor ]

1887. zasebna Provincija Tajvan proglašen je i otok je administrativno podijeljen na četiri prefekture; grad Kagee je pripadao Prefektura Tainan.

Japanska vladavina

Grad Chiayi pod japanskom vlašću

1895. Tajvan je ustupljen Japan u Ugovor iz Šimonosekija. The 1906 potres u Meishanu devastirao čitav gradski zid, osim Istočnih vrata. Japanske vlasti rekonstruirale su grad. Industrije i obrti su počeli cvjetati. Prema popisu stanovništva provedenom 1904. godine, Kagi je bio četvrti grad po broju stanovnika na Tajvanu, s preko dvadeset tisuća stanovnika.[5]

The Veliki potres Kagi (kasnije poznat i kao potres Meishan 1906) pogodio je grad sredinom ožujka 1906.[6]

Pregledavajući neke moje novije Bilješke, čini se nemogućim prethodno spomenuti Ka-gi, a da se ne doda nekoliko riječi o tom strašnom potresu koji je opustošio regiju u ožujku 1906. Bio sam tamo ubrzo i imao dubok osjećaj tuge kad vidim cijele ulice prekrivene srušenim gredama i drugo krhotine ; vidjevši, također, toliko tragova užasne patnje sa svake strane. Unutar grada Ka-gi i na ograničenom području oko njega, odjednom je u vječni svijet izbačeno 1.216 osoba. Ne manje od 2.306 osoba je teško ozlijeđeno, a 13.259 kuća je spušteno. Velika tajanstvena Moć tada je na nekoliko mjesta rastrgala zemlju u duboke, otvorene provalije. Mnogi uski bijegovi i nesreće bili su vrlo utjecajni; posebno onog našeg slijepog evanđelista Toa-una, koji je sa suprugom istrčao kroz vrata kad je počelo tresti. Dementna majka, međutim, nije mogla podnijeti pomisao da je njezino dvoje nemoćno malo dijete ostalo iza sebe i dotrčala je da ih spasi, kad je moj jadni slijepi učenik u trenutku postao bez djece i udovac. Tek što je imao Generalni guverner na Tai-pak dobili telegrafske podatke o veličini katastrofe, nego su izdane upute za veliku četu kirurga, medicinskih sestara i pomoćnika da smjesta odu do Ka-gija. Široke su bolničke šupe podignute bez odgađanja, a posao olakšavanja nastavljen je s rijetkom dozom samoodricanja i brzine. Već je i grad izgubio velik dio svog najopuštenijeg izgleda, a predviđena poboljšanja obećavaju da će imati privlačniji izgled nego ikad. - William Campbell, 1915

1907. godine započeta je gradnja Šumska željeznica Alishan do Planina Ali je započet. Godine 1920. grad je postao autonomna skupina kao Grad Kagi (嘉義 街), Okrug Kagi, unutar Prefektura Tainan, koji je obuhvaćao i suvremeni Grad Tainan, Županija Chiayi i Okruga Yunlin. 1930. godine grad je nadograđen do autonomnog grada pod istom prefekturom.

Poslije rata

Chiayi Grad u 1946-1950

1945., kada se Japan odrekao kontrole nad Tajvanom 25. listopada 1945., Chiayi City osnovan je kao provincijski grad od Provincija Tajvan. Dana 16. kolovoza 1950., zbog preraspodjele administrativnih područja u kojima je Tajvan bio podijeljen na 16 okruga, pet provincijskih gradova i poseban ured, grad Chiayi sveden je na županijski grad i stopio se s Županija Chiayi biti ono sjedište okruga. Kao rezultat, nedostatak kapitala ometao je njegov razvoj. Dana 1. srpnja 1982. godine grad Chiayi ponovno je povišen na provincijski grad kao rezultat pritiska lokalnih elita. 6. listopada 1990 Istočni okrug i Zapadni okrug su uspostavljeni.[7]

Geografija

 
Karta Chiayi (označena kao KAGI) i okolice (1944)
Karta regije, uključujući Chiayi (označena kao CHIA-I SHIH (KAGI) 嘉義市) (1950)
Karta grada Chiayi (označena kao CHIA-I SHIH (KAGI) 嘉義市) (1950-e)

Chiayi City nalazi se na sjevernoj strani Ravnica Chianan, jugozapadno od otoka Tajvan. Na istočnoj strani je Planina Ali, sa zapadne strane je Zračna luka Chiayi, sa sjeverne strane je Rijeka Puzi a s južne strane je Rijeka Bazhang. Udaljenost od istoka do zapada od grada Chiayi iznosi 15,8 km (9,8 mi), a od sjevera prema jugu 10,5 km (ukupne površine 60,0256 km)2 (23,1760 kvadratnih milja). Chiayi City je u potpunosti okružen Županija Chiayi. Većina zemljišta Chiayi City su široke ravne plodne ravnice. Teren se polako diže od zapada prema istoku. Chiayi je također jedan od najbližih tajvanskih gradova povratnik Raka, s geografskom širinom koja leži južno od grada.

Klima

Chiayi City ima toplo vlažna suptropska klima (Köppen Cwa). Sjeveroistočni vjetrovi tijekom jeseni i zime znače da su padaline u to vrijeme depresivne, dok jugozapadnjak tijekom ljeta i kasniji dio proljeća donosi veći dio godišnjih padavina, s više od 60% pada od lipnja do kolovoza. Vlaga je visoka tijekom cijele godine, čak i zimi.

Vlada

 
Huang Min-hui, dosadašnji Gradonačelnik grada Chiayi.

Chiayi City je provincijski grad od Provincija Tajvan od Republika Kina. Gradom upravlja Gradsko poglavarstvo Chiayi, dok je prebivalište zastupljeno u Gradsko vijeće Chiayi. Struja Gradonačelnik grada Chiayi je Huang Min-hui od Kuomintang.

Upravne podjele

Chiayi City podijeljen je na dva dijela okruzi. Istočni okrug je gradsko sjedište u kojem se nalazi Gradsko poglavarstvo Chiayi.

Karta Ime kineski Tajvanski Hakka Stanovništvo (2016) Površina (km²)
Okruzi Chiayi-Taiwan.png  Istočno 東區 Tang Tûng 122,877 29.1195
 Zapad 西區 Se Si 147,396 30.9061

Politika

Chiayi City glasao je za jednog Demokratska napredna stranka zakonodavac biti u Zakonodavni Yuan tijekom Tajvanski opći izbori 2016. godine.[9]

Demografski podaci

Grad Chiayi je 100% čisto etnički Hokkien naseljeni grad.[potreban je citat ]

Povijesno stanovništvo
Godina Pop. ±%
1985 253,573 —    
1990 257,597 +1.6%
1995 261,391 +1.5%
2000 266,183 +1.8%
2005 272,364 +2.3%
2010 272,390 +0.0%
2015 270,366 −0.7%
Izvor:"Stanovništvo prema gradu i državi na Tajvanu". Ministarstvo unutarnjih poslova Popis stanovništva.

Obrazovanje

 

Energija

Zelena energija

Dana 17. prosinca 2015. Gradsko poglavarstvo Chiayi pokrenuo program za postavljanje solarnih panela u školama i uredima u gradu za smanjenje stakleničkih plinova. Očekuje se da će program proizvoditi 3,55 milijuna kWh električne energije godišnje i pomoći u smanjenju emisije ugljika za 1.700 tona.[10]

Turističke atrakcije

 
Skulptura uočenih jelena u Nacionalnom spomen-parku 228.

Chiayi je grad tajvanske glazbe puhača. Festival puhačke glazbe započeo je kao lokalni događaj 1988. godine, kada je više nalikovao zajedničkom nastupu lokalnih bendova puhačke glazbe. Tijekom godina festival je postao najiščekivaniji godišnji događaj u Chiayiju.[12]

Značajni stanovnici / domoroci 著名人物/當地人

 • Tan Ting-pho (1895.-1947.), Tajvanski poznati slikar. 陳澄波
 • Sow-Hsin Chen (1935), američki fizičar, profesor. 陳守信
 • Vincent Siew (1939.), tajvanski političar, potpredsjednik Republike Kine (2008. - 2012.), potpredsjednik Kuomintanga. 蕭萬長
 • Deng Feng-Zhou (1949.), tajvanski pjesnik, lokalno-povijesni pisac, nedanski akademici. 鄧豐洲
 • Huang Min-hui (1959.), bivši gradonačelnik grada Chiayi, zamjenik predsjedatelja Kuomintanga, član zakonodavnog juana (1999. i 2005.). 黃敏惠
 • Lo Chen-Jung (1961.), tajvanski bacač baseball ljevaka. 羅振榮
 • Wu Bai (1968), tajvanska rock pjevačica. 伍佰

Međunarodni odnosi

 

Gradovi blizanci - gradovi pobratimi

Chiayi je pobratimljeni s:

Prijevoz

 

Željeznicom

Chiayi City je dostupan iz Stanica Chiayi i Stanica Jiabei od Uprava tajvanskih željeznica ili malo dalje THSR Chiayi stanica u Županija Chiayi. U njemu se nalazi i prva stanica za Šumska željeznica Alishan.

Autobus

The Chiayi autobus brzi tranzit služi Chiayi City sa susjednim Županija Chiayi, i Gradski autobus Chiayi opslužuje urbana područja grada Chiayi.

Zrak

Chiayi City služi Zračna luka Chiayi smješteno u susjednom Županija Chiayi.

U popularnoj kulturi

Vidi također

Reference

 1. ^ 《中華民國統計資訊網》 縣市重要統計指標查詢系統網 (na kineskom). Arhivirano od izvornika 12. lipnja 2016. Preuzeto 1. srpnja 2016.
 2. ^ 嘉義市 105 年 6 月份 人口統計資料. 嘉義市政府 (na kineskom). Arhivirano od izvornika 16. rujna 2016. Preuzeto 1. srpnja 2016.
 3. ^ Campbell, William (1903). "Objašnjenja". Formosa pod nizozemskim: opisana iz suvremenih zapisa, s objašnjenjima i bibliografijom otoka. London: Kegan Paul. str. 549. OCLC  644323041.
 4. ^ William Campbell (1915). "Skice iz Formoze". str. 79–81. Kasnije sam stigao u Ka-gi kako bih pronašao ljude koji se bave njihovim apsurdnim periodičnim običajima kamenoloma.
 5. ^ Takekoshi, Yosaburō (1907.). "Poglavlje XIII: Stanovništvo i budući razvoj otočnih resursa". Japanska vladavina u Formozi. London, New York, Bombay i Calcutta: Longmans, Green i suradnici. str.200. OCLC  753129. OL  6986981M.
 6. ^ William Campbell (1915). "Skice iz Formoze". s. 82–83.
 7. ^ "Arhivirana kopija". Arhivirano iz Izvorna dana 14.03.2017. Preuzeto 2016-01-06.
 8. ^ "Statistika> Mjesečno prosječno". Središnji meteorološki ured. Arhivirano iz Izvorna dana 07.07.2009. Preuzeto 2009-06-07.
 9. ^ "2016. 14. predsjednički i potpredsjednički izbori i 9. izbori za zakonodavca". glas2016.cec.gov.tw. Arhivirano od izvornika 07.05.2016. Preuzeto 2016-01-17.
 10. ^ "Chiayi City pokrenuo program solarnog elektroenergetskog sustava - Društvo - FOCUS TAIWAN - CNA ENGLISH VIJESTI". Arhivirano od izvornika 18. 12. 2015. Preuzeto 2015-12-18.
 11. ^ "Arhivirana kopija". Arhivirano od izvornika 10. 06. 2015. Preuzeto 2013-11-16.
 12. ^ "Zvuk glazbe puhača: Međunarodni festival bendova Chiayi City 2008", autorice Eve Tang, 17. siječnja 2009., Tajvanski kulturni portal. "Arhivirana kopija". Arhivirano iz Izvorna dana 03.02.2009. Preuzeto 2009-02-06.
 13. ^ Brown, Joshua Samuel. "Tajvanska kultura i kuhinja blistaju na novoj seriji Netflix" Street Food"". Srednji. Magazin Commonwealth. Preuzeto 26. srpnja 2020.

vanjske poveznice

Koordinate: 23 ° 28′48 ″ S. 120 ° 26′59 ″ E / 23,48000 ° S 120,44972 ° E

Source: https://upwikihr.top/wiki/chiayi

Free Web Hosting