Okrug Shanhua - Shanhua District

Shanhua

 
善化區

 
Zenka
Okrug Shanhua
Zhongshan Road ispred CPCCT stanice Shanhua 2011-02-11.jpg
Mjesto okruga Shanhua u Tainanu
Mjesto okruga Shanhua u Tainanu
Zemlja Tajvan
Posebna općina Tainan
Područje
 
• Ukupno 55,31 km2 (21,36 kvadratnih milja)
Stanovništvo
 (Siječanj 2016.)
• Ukupno 46,931
• Gustoća 769,25 / km2 (1.992,3 / kvadratni milja)
Vremenska zona UTC + 8 (CST )
Poštanski broj
741
Web stranica http://web2.tainan.gov.tw/shanhua/
Ured okruga Shanhua

Okrug Shanhua (kineski : 善化區; pinjin : Shànhuà Qū; Wade – Giles : Shan-hua; Pe̍h-ōe-jī : Siān-hoà-khu; osvijetljeno.: 'melioracija') je predgrađe okrug od Tainan, Tajvan. Do 25. prosinca 2010 gradsko naselje u otopljenom Županija Tainan, koji je sada spojen s izvornim gradom Tainan da bi se formirala jedinstvena posebna općina.

Povijest

Shanhua je bila naseljena Tajvanski domorodac pleme od Siraya, koji je to nazvao Bakaloan (transliterirano u kineski : 目加溜灣; Pe̍h-ōe-jī : Ba̍k-ka-liù-oan) (vidi također Anding, graniči s jugozapadom). Bio je to jedan od četiri glavna grada koja je pleme uspostavilo.

1625. godine Nizozemska istočnoindijska tvrtka domoroci su ga odvezli natrag dok su pokušavali sakupljati bambus. Nizozemci su, međutim, uspjeli osvojiti grad 1635. godine i počeli postavljati škole i crkve na tom području, nazivajući to mjesto. Tevoran[1] (vidi suvremeni Yujing ). Ohrabrivali su Han doseljenici da obrađuju mjesto.

U Opsada tvrđave Zeelandia, Koxinga otjerao Europljane s Tajvana. Ispod Kraljevina Tungning, Bakaloan se vodio kao Selo Sian-hoa (善化里; Siān-hoà-lí) od Tien-hsing Županija (天興縣). Prema Izvješće o ukupnom pregledu urbanističkog plana Shanhua, stari naziv regije je Oanli (; Oan-lí-ke)[2] prije nego što je vraćen natrag u Shanhua (japanski: 善化, Hepburn: Zenka) pod, ispod Japanska vladavina 1920. godine.[3] 1940. selo je nadograđeno do grada Zenke (善化街), Okrug Shinka (新化 郡), Prefektura Tainan.

Republika Kina

Nakon što primopredaja Tajvana iz Japana prema Republika Kina 1945. Shanhua je organizirana kao gradsko naselje od Županija Tainan. Dana 25. prosinca 2010., županija Tainan spojena je s gradom Tainan, a Shanhua je nadograđena na okrug od Grad.

Politika

Do 25. Prosinca 2010 Izvršni grada Shanhua bio je narodno izabran sudac (kineski : 鎮長). Općina je također imala vijeće (kineski : 善化鎮民代表會) koja se sastoji od vijećnici izabran iz općine.

Budući da je trenutni administrativni aranžman stupio na snagu gore navedenog datuma, direktor (kineski : 區長) kojeg je imenovao gradonačelnik grada Tainan zadužen je za administraciju novostvorenog okruga.

Upravne podjele

Okrug čine Tungguan, Zuojia, Guangwen, Wenchang, Nanguan, Wenzheng, Hujia, Hucuo, Shinai, Ximei, Liufen, Liude, Tianliao, Niuzhuang, Jiabei, Jianan, Xiaoxin, Dingjie, Changlong i Liantan Village.[4]

Ekonomija

Shanhua ima poljoprivredno gospodarstvo. Glavni proizvodi grada uključuju riža, šećerna trska, jagoda, i lubenica.[5]

1973. godine Azijski centar za istraživanje i razvoj povrća (AVRDC) suosnovalo je jedanaest država, uključujući i Ujedinjene države, Japan, i Republika Kina (Tajvan). Cilj mu je poboljšati poljoprivredne tehnike. The zapovjedništvo organizacije nalazi se u južnom dijelu Shanhua i prvo je i jedino sjedište međunarodne organizacije smještene u Tajvan.

The Nacionalno vijeće za znanost od Izvršni Yuan osnovao Znanstveni park Tainan sa sjedištem u Sinshih. Dio parka nalazi se unutar Shanhua i lokalnim stanovnicima donosi mogućnosti za posao.

Značajni domoroci 當地著名人物

  • Shen Guangwen (沈光文) (1612. - 1688.), učenjak, pjesnik, odgojitelj i utemeljitelj tajvanske književnosti. Naziva se i tajvanski Konfucije.
  • Huang Ta-chou (黃大洲) (1936.) tajvanski političar, bivši gradonačelnik Taipeija, predsjednik olimpijskog odbora kineskog Tajpeja
  • Deng Feng-Zhou (鄧豐洲) (1949.), tajvanski pjesnik, lokalni povijesni pisac, nedanski akademici

Turističke atrakcije

Qing-An Gong

Qing-An Gong (pojednostavljeni kineski : 庆安宫; tradicionalni kineski : 慶安宮; pinjin : Qìng-ān gōng) je hram star gotovo 300 godina, posvećen božica Matsu. Prema usmena predaja, Nizozemski osnovali ovdje školu na nizozemskom jeziku kad su vladao Tajvanom.[3]

Prijevoz

Reference

  1. ^ 地名由來: 各地方的地方起源與變遷 - 台南. 鄉土台灣 (na kineskom).台灣 咁 仔 店. 30. travnja 2002. Arhivirano iz Izvorna 8. siječnja 2008. Preuzeto 21. prosinca 2007.
  2. ^ "Unos # 40262 (灣裡街)". 臺灣閩南語常用詞辭典 [Rječnik često korištenih tajvanskih minnana ]. (na kineskom i hokijenskom). Ministarstvo obrazovanja, R.O.C. 2011.
  3. ^ a b Regije i lokalni podaci: Shanhua Township Arhivirano 2. listopada 2011. u Povratni stroj, Vlada okruga Tainan
  4. ^ "Arhivirana kopija". Arhivirano od izvornika 5. prosinca 2018. Preuzeto 18. travnja 2019.
  5. ^ O gradu Shanhua: Industrija Arhivirano 30. prosinca 2007 Povratni stroj, Gradska vlada Shanhua
  • Tang Te-chien (唐德塹). Lokalni zapisi grada Shanhua (《善化鎮鄉土誌》), 1982

Vanjske poveznice

Koordinate: 23 ° 08′N 120 ° 18′E / 23.133 ° S 120.300 ° I

Source: https://upwikihr.top/wiki/Shanhua_District

Free Web Hosting