Neidan - Neidan

Razvoj besmrtnog embrija u donjem dantiju daoističkog kultivatora.

Neidan , ili unutarnja alkemija (pojednostavljeni kineski : 內丹术; tradicionalni kineski : 內丹術; pinyin : nèidān shù), niz je ezoteričnih doktrina i fizičkih, mentalnih i duhovnih praksi koje taoistički pokreće za produženje života i stvaranje besmrtnog duhovnog tijela koje bi preživjelo nakon smrti (Skar i Pregadio 2000, 464). Također poznata kao Jindan (金丹 "zlatni eliksir"), unutarnja alkemija kombinira teorije izvedene iz vanjske alkemije (waidan 外丹), korelacijska kozmologija (uključujući i Pet faza ), znakovi Yijing i medicinska teorija , s tehnikama, daoyin gimnastike , i spolna higijena (Baldrian-Hussein 2008, 762).

U Neidanu ljudsko tijelo postaje kotao (ili "ding" ) u kojem su Tri blaga od Jing ("Suština") , Qi ("Dah") i Shen ("Duh") uzgajaju se u svrhu poboljšanja tjelesnog, emocionalnog i mentalnog zdravlja i konačno vraćanja u iskonsko jedinstvo Tao , tj. Postaje Besmrtni . Vjeruje se da je Xiuzhen Tu takva karta uzgoja. U Kini je važan oblik prakse za većinu škola taoizma .

Terminologija

Kineski spoj nèidān kombinira uobičajenu riječ nèi što znači "unutra; unutarnje; unutarnje" s dān "cinobar; vermilion; eliksir; alkemija". antonim nèi je wài "vani; vanjski; vanjski", a nèidān "unutarnji eliksir / alkemija" nastao je od ranije dopunskog izraza wàidān 外 丹 "vanjski eliksir / alkemija ".

Kineski alkemijski tekstovi i izvori obično nazivaju Neidan jīndān dào 金丹道 ili Put zlatnog eliksira. U modernoj standardnoj kineskoj upotrebi, izraz nèidān shù 內丹 術 (s "umjetnost; vještina; tehnika; metoda") odnosi se općenito na interne alkemijske prakse.

Datum najranije upotrebe izraza neidan nije siguran. Arthur Waley predložio je da je prvi put zabilježeno u 559. zavjetu koji je položio Tiantai budistički patrijarh Nanyue Huisi moleći se da uspješno napravi eliksir koji će ga održati na životu do dolazak Maitreje (1930: 14). Mnogi su se učenjaci složili, uključujući Josepha Needhama i Lua Gwei-djena koji su preveli Huisijev zavjet da će živjeti kao isposnik u planinama:

Tražim dugovječnost kako bih branio Vjera, ne zato da bismo uživali u svjetovnoj sreći. Molim se da mi svi sveci i mudraci priskoče u pomoć, kako bih dobio dobre čarobne gljive [zhi 芝] i numinozne eliksire [shendan 神丹], koji će mi omogućiti da izliječim sve bolesti i zaustavim glad i žeđ . Na taj ću način moći kontinuirano vježbati put sutri i sudjelovati u nekoliko oblika meditacija. Nadat ću se da ću pronaći mirno prebivalište u dubinama planina, s dovoljno numinoznih eliksira i lijekova da ostvarim svoje planove. Tako ću uz pomoć vanjskih eliksira [waidan] moći kultivirati eliksir unutar [neidan]. (1983: 140)

Drugi su vjerovali da se neidan prvi put pojavio u biografijama Deng Yuzhija 鄧郁之 (fl. 483–493) i Su Yuanming 蘇元明 (fl. C. 600). Međutim, autentičnost relevantnih odlomaka u tim "pseudo-povijesnim izvorima" je sumnjiva (Baldrian-Hussein 1989: 164-171).

Pojam neidan rijetko se koristio tijekom kasnog dinastije Tang (618–907) i Pet dinastija (907–960), a raširio se tek oko početak razdoblja dinastije Song (960.-1279.), kada je neidan evoluirao u vrlo složen sustav i u svom teoretskom i u praktičnom aspektu (Baldrian-Hussein 2008: 763). Tang tekstovi opisivali su unutarnju alkemijsku praksu riječima fúyào 服藥 "uzimati drogu / lijek" i chángshēng 長生 "dug život, dugovječnost; (daoizam) vječni život" (Baldrian-Hussein 1989: 170). Liu Xiyue 劉希岳 988 Taixuan langranzi jindao shi 太玄朗然子進道詩 (Pjesme majstora Taixuana Langrana o napretku u Dau) ima najraniji podatak o pojmovima neidan i waidan (Baldrian-Hussein 1989: 174, 178, 180) . C. 1019 Yunji Qiqian U daoističkoj antologiji spominje se izraz neidan (Baldrian-Hussein 1989: 178).

Rani tekstovi koji spominju neidan definiraju ga kao sinonim ili sličan nekim tehnikama cirkulacije qi: uzgoj i transmutacija (xiulian 修煉), embrionalno disanje (taixi 胎息), ciklični eliksir (huandan 還還), Golden Eliksir (jindan 金丹), Veliki eliksir (dadan 大丹), Unutarnji i vanjski lijekovi (nei / waiyao 内外藥), Unutarnji i vanjski dijelovi (nei / waixiang 内外象) te Yin eliksir i Yang eliksir ( yindan 陰丹 i yangdan 陽丹) (Baldrian-Hussein 1989: 179–186).

Na temelju tekstualnih dokaza, Farzeen Baldrian-Hussein zaključuje da se u ranim tekstovima neidan poziva na određenu tehniku, a prema vladavini Song cara Zhenzonga (997–1022), Pojam označava skupinu tehnika izraženih određenim alkemijskim jezikom (1989: 187).

U literaturi o zapadnoj Alkemiji ponekad se pogrešno naziva Neitan.

Povijest i razvoj

Kineska ilustracija drvenih blokova neidana "Stavljanje čudesnog eliksira na tronožac", 1615. Xingming guizhi 性命圭旨 (Upute o duhovnoj prirodi i tjelesnom životu)

Kineska ilustracija drvenih blokova neidana "Čišćenje srčanog uma i povlačenje u skrivanje", 1615. Xingming guizhi 性命圭旨 (Upute o duhovnoj prirodi i tjelesnom životu)

Neidan dio je kineske alkemijske meditativne tradicije za koju se kaže da je bila razdvojena na unutarnju i vanjsku (Waidan ) u nekom trenutku tijekom dinastije Tang . Cantong qi (Srodstvo trojice ) najranija je poznata knjiga o teorijskoj alkemiji u Kini; napisao ga je alkemičar Wei Boyang 142. godine. Ovaj je tekst utjecao na nastanak Neidana, čiji najraniji postojeći tekstovi potječu iz prve polovice 8. stoljeća. Autori nekoliko neidanskih članaka svoja učenja nazivaju Putom zlatnog eliksira (jindan zhi dao). Većina kineskih alkemijskih izvora nalazi se u Daozangu (taoistički kanon ), najvećoj zbirci taoističkih tekstova.

Neidan dijeli značajan dio svojih pojmova i metoda s klasičnom kineskom medicinom, fangshi i drugim tijelima praksi, kao što su i metode za "njegovanje života" (yangsheng). Ono što razlikuje alkemiju od ovih srodnih tradicija je njezin jedinstveni pogled na eliksir kao materijalnu ili nematerijalnu cjelinu koja predstavlja izvorno stanje bića i postignuće tog stanja. Neidanova tradicija unutarnje alkemije prakticira se radeći s energijama koje su već bile prisutne u ljudskom tijelu, za razliku od korištenja prirodnih tvari, lijekova ili eliksira, izvan tijela. Shangqing škola daoizma igrala je važnu ulogu u nastanku Neidanove alkemije, nakon što je Waidan koristila uglavnom kao meditativnu praksu, i stoga ga pretvorila iz vanjske u unutarnju umjetnost.

Tri blaga

Unutarnja alkemija usredotočuje se na transformiranje tjelesnog sanbaoa "tri blaga", koja su bitne energije koje održavaju čovjekov život:

  • Jing "hranjiva bit, suština; pročišćen, usavršen; ekstrakt; duh, demon; sperma, sjeme "
  • Qi " vitalnost, energija, sila; zrak, para; dah; duh, snaga; stav "
  • Shen " duh; duša, um; bog, božanstvo; natprirodno biće "

Prema Knjizi ravnoteže i harmonije iz 13. stoljeća :

Čineći svoju suštinu cjelovitom, čovjek može sačuvati tijelo. Da biste to učinili, prvo neka vam tijelo bude lagodno i pobrinite se da nema želja. Na taj se način energija može učiniti kompletnom.
Čineći svoju energiju kompletnom, čovjek može njegovati um. Da biste to učinili, prvo održavajte um čistim i pobrinite se da nema misli. Na taj se način duh može učiniti cjelovitim.
Čineći svoj duh cjelovitim, čovjek može povratiti prazninu. Da biste to učinili, prvo budite iskreni i budite sigurni da su tijelo i um ujedinjeni. Time se duh može vratiti u prazninu. ... Da bi se postigla besmrtnost, ne postoji ništa drugo do usavršavanje ova tri blaga: bit, energija, duh. "(Tr. Kohn 1956, 146).

Kada se" tri blaga "interno održavaju, zajedno s ravnoteža jina i janga, moguće je postići zdravo tijelo i dugovječnost , što su glavni ciljevi unutarnje alkemije (Ching 1996, 395).

Jing

Neidan vježba(鄧豐洲內丹術打坐)

Jing "bit" koja se odnosi na energije fizičkog tijela. Temeljena na ideji da je smrt uzrokovana iscrpljivanjem nečijeg jinga, daoistička unutarnja alkemija tvrdila je da je očuvanje jinga omogućilo dugovječnost, ako ne i besmrtnost . (Schipper 1993, 154).

Qi

Qiili ch'i definira se kao "prirodna energija svemira" i očituje se u svima i svemu (Carroll 2008). alkemije, taoisti nastoje postići pozitivan protok qi kroz tijelo stazama koje se kreću do svakog pojedinog organa (Smith 1986, 201).

Iscjeliteljske prakse poput vjeruje se da akupunktura , masaža , cupping i biljni lijekovi otvaraju qi meridijane u tijelu tako da qi može slobodno teći. Održavanje qi u ravnoteži i protok kroz tijelo promovira zdravlje; neravnoteža može dovesti do bolesti.

Shen

Shen je izvorni duh tijela. Taoisti pokušavaju meditacijom osvijestiti shen (Smith 1986, 202).

Vidi također

Citirana djela

Vanjske poveznice

  1. ^Nozedar, Adele. (2010.). Ilustrirani priručnik o znakovima i simbolima: zbirka A do Ž s više od 1000 dizajna. ISBN978-1-4351-6181-8 . OCLC960951107.

Source: https://hr.tr2tr.wiki/wiki/Neidan

Free Web Hosting