Chiayi

Chiayi

嘉義市

Ka-gi, Kagi, Chiai, Chia-i
Grad
Grad Chiayi
U smjeru kazaljke na satu od gore lijevo: Pogled na noć u Chiayi, hram Chiayi Confucius, fontana na rezervoaru Lantan, Gradska sportska arena Chiayi, Kula za sunčanje Chiayi, Nacionalno sveučilište Chiayi
U smjeru kazaljke na satu od gore lijevo: Pogled na noć u Chiayi, hram Chiayi Confucius, Fontana na rezervoaru Lantan, Gradska sportska arena Chiayi, Toranj za sunčanje Chiayi, Nacionalno sveučilište Chiayi
Zastava Chiayi
Flag
Službeni pečat Chiayi
Logo
Nadimak (i):
Grad breskve (桃城) ili Jia City (嘉市)
Mjesto Chiayi
Država Republika Kina (Tajvan)
Regija Južni Tajvan
Sjedište Istočni okrug
Okruzi
2 okruga

Istok
Zapad

Vlada
• Tip Gradska uprava Chiayi
• Gradonačelnik Huang Min-hui (KMT )
Područje
• Provincijski grad 60,03 km (23,18 kvadratnih milja)
Područje rang 21 od 22
Nadmorska visina
69 m (226 ft)
Stanovništvo
(2016)
• Pokrajinski grad 270.254
• Poredak 18 od 22
• Gustoća 4.500 / km (12.000 / kvadratnih milja)
Vremenska zona UTC + 8 (Nacionalni štand ard Vrijeme )
Poštanski broj
600
Pozivni kod (ovi) 05
ISO 3166 kod TW-CYI
Cvijet Hongkong drvo orhideje
(Bauhinia blakeana )
Drvo Hongkong drvo orhideja
Web stranica www.chiayi.gov.tw
Grad Chiayi
Chiayi (kineski znakovi) .svg
"Chiayi" na tradicionalnom (gore) i pojednostavljeni (dolje) kineski znakovi
kineski naziv
tradicionalni kineski 嘉義市
pojednostavljeni kineski 嘉义市
transkripcije
standardni mandarinski
Hanyu Pinyin Jiāyì Shì
Bopomofo ㄐ ㄧ ㄚ ㄧ ˋ ㄕ ˋ
Gwoyeu Romatzyh Jiayih Shyh
Wade – Giles Chia-i Shih
Tongyong Pinyin Jiayì Shìh
Romanizacija Yalea Jyāyì Shr̀
MPS2 Jiāyì Shr̀
IPA [tɕjá.î ʂɻ̩̂]
Hakka
Pha̍k-fa-sṳ Kâ-ngi-sṳ
Yue: kantonski
Yale romanizacija Gāyih Síh
Jyutping Gaa1ji6 Si5
IPA [káː.jìː si̬ː]
Južni Min
Hokkien POJ Ka-gī-chhī
Tâi-lô Ka-gī-tshī
Japansko ime
Kanji 嘉義市
Kana か ぎ し
Transkripcije
R. omanizacija Kagi-shi

Chiayi (Taigi POJ : Ka-gī; Kineski : 嘉義), službeno poznat kao Chiayi City , je grad smješten u ravnicama jugozapadnog Tajvana . Ranije zvan Kagee tijekom kasne dinastije Qing i Kagi tijekom japanske ere (kineski i japanski : 嘉義), njegovo povijesno ime je Tirosen.
Sadržaj

1 Povijest
1.1 Rana povijest
1.2 nizozemska Formoza
1.3 Kraljevina Tungning
1.4 dinastija Qing
1.5 japanska vladavina
1.6 poslijeratna
2 Geografija
2.1 Klima
3 Vlada
3.1 Administrativne podjele
3.2 Politika
4 Demografija
5 Obrazovanje
6 Energija
6.1 Zelena energija
7 Turističke atrakcije
8 Značajni stanovnici / domoroci
9 Međunarodni odnosi
9.1 Gradovi blizanci - gradovi pobratimi
10 Prijevoz
10.1 Željeznica
10.2 Autobus
10.3 Zrak
11 u popularnoj kulturi
12 Vidi također
13 Reference
14 Vanjske poveznice

Povijest
Rana povijest

Prvo naseljeno od strane starosedelaca Hoanya, regija je dobila ime Tirosen (varijante Tirocen, Tiracen). Dolaskom Han kineskih imigranata na jugozapad Tajvana, ime je evoluiralo i postalo Tsulosan (kinesko : 諸羅山; pinyin : Zhūluóshān; Pe̍h- ōe-jī : Chu-lô-san) u Hokkien . Na kraju je Tsulosan skraćen u jednostavno Tsulo. Zbog izbora likova, pogrešno se sugerira da je podrijetlo imena došlo iz izraza "planine koje okružuju istok". "Grad breskve" drugo je ime za grad Chiayi zbog teritorija u obliku breskve u davnim vremenima. Vrh breskve nalazi se oko Središnje fontane, a građani su ga zvali "Vrh breskve".

Tsulosan je nekoć bio uporište u koje su se doseljavali ljudi s kopna. 1621. godine, [zh ], koji je došao iz Zhangzhou , provincije Fujian , prvi je put vodio svoj narod da obrađuje ovu zemlju nakon što su se iskrcali u Ponkanu (današnji dan Beigang ).

nizozemska Formosa

Zapisi iz nizozemske ere pokazuju Tirosen kao uobičajeni oblik imena; također se javljao kao Tirassen, Tirozen, Tilocen, Tilossen, Tilocen i Thilocen. Mjesto je bilo sjeverno od Mattaua (današnji Madou, Tainan ) i južno od Favorlanga (Huwei, Yunlin ).

Kraljevina Tungninga

1661. (15. godina Yung-Li , dinastija Ming ), Koxinga poražen Nizozemci sa sjedištem na Tajvanu i osnovali Kraljevstvo Tungning . Uspostavio je jednu provinciju, [zh ] i dvije županije, [zh ] i [zh ], razgraničene rijekom Hsin-Kang (Kineski : 新港溪, sada rijeka Yanshui ). Chiayi je bio pod jurisdikcijom okruga Tien-Hsing.

Dinastija Qing

1683. godine, kada je vladavina Qinga započela, otokom se upravljalo kao tajvanska prefektura pod upravom provincije Fujian . 1684. godine osnovana je županija Tsulo i u početku je obuhvaćala nerazvijene sjeverne dvije trećine Tajvana. (Županije Tajvan i Hongsoa podijeljene su iz okruga Wan-Nien tijekom Kraljevine Tungning , koje je promijenjeno iz okruga Tien-Hsing.) 1704. godine sjedište okruga preseljeno je u Tsulosan, mjesto moderne dan Chiayi City, a imali su drvene gradske zidine.

1727. godine, okružni sudac Liu Liang-Bi obnovio je kapije i postavio topovsku platformu za svaku kapiju. Četiri vrata su nazvana: "Chin Shan" (襟山) za Istok, "Tai Hai" (帶海) za Zapad, "Chung Yang" (崇陽) za Jug i "Kung Chen" (拱辰) za Sjever . 1734. godine (12. godina Yongzheng-a), sudac Lu-Hung sagradio je piercing-bambus kako bi bolje zaštitio grad.

1786. pobuna Lin Shuangwen bio je pokušaj opsade Tsulosana, ali nije uspjela nadvladati obranu stanovnika. Zbog toga je 3. studenog sljedeće godine car Qing dodijelio ime Kagee (嘉義; lit. : 'pohvaljena pravednost') da pohvali lojalnost građana.

Sredinom 1800-ih u gradu se razvio običaj godišnjeg masovnog kamenovanja .

1887. zasebna provincija Tajvan proglašen i otok je administrativno podijeljen na četiri prefekture; grad Kagee pripadao je Prefektura Tainan .

Japanska vladavina

Grad Chiayi pod japanskom vlašću

1895. Tajvan je u Japanu ustupljen Ugovorom iz Šimonosekija . Potres 1906 Meishan razorio je cijeli gradski zid, osim Istočnih vrata. Japanske vlasti rekonstruirale su grad. Industrije i obrti su počeli cvjetati. Prema popisu stanovništva provedenom 1904. godine, Kagi je bio četvrti najmnogoljudniji grad na Tajvanu, s preko dvadeset tisuća stanovnika.

Veliki potres Kagi (kasnije poznat i kao Meishan 1906. potres) pogodio je grad sredinom ožujka 1906.

Pregledavajući neke moje novije Bilješke, čini se nemogućim prethodno spomenuti Ka-gi bez dodavanja nekoliko riječi o tom strašnom potresu koji je u ožujku opustošio regiju 1906. Bio sam tamo ubrzo i imao sam dubok osjećaj tuge kad sam vidio cijele ulice prekrivene srušenim gredama i drugim krhotinama; vidjevši, također, toliko tragova užasne patnje sa svake strane. Unutar grada Ka-gi i na ograničenom području oko njega, odjednom je u vječni svijet izbačeno 1.216 osoba. Ne manje od 2.306 osoba je teško ozlijeđeno, a 13.259 kuća je spušteno. Velika tajanstvena sila tada je na nekoliko mjesta rastrgala zemlju u duboke, otvorene provalije. Mnogi uski bijegovi i nesreće bili su vrlo utjecajni; posebno onog našeg slijepog evanđelista Toa-una, koji je sa suprugom istrčao kroz vrata kad je počelo tresti. Dementna majka, međutim, nije mogla podnijeti pomisao da je njezino dvoje nemoćno malo dijete ostalo iza sebe i dotrčala je da ih spasi, kad je moj jadni slijepi učenik u trenutku postao bez djece i udovac. Tek što je general-guverner na Tai-pak primio telegrafske podatke o veličini katastrofe, izdane su upute za veliku četu kirurga, medicinskih sestara i pomoćnika da nastave dalje odjednom Ka-gi. Široke su bolničke šupe podignute bez odgađanja, a posao olakšavanja nastavljen je s rijetkom dozom samoodricanja i brzine. Već je i grad izgubio velik dio svog najopuštenijeg izgleda, a predviđena poboljšanja obećavaju da će imati privlačniji izgled nego ikad. - William Campbell , 1915

1907. započeta je izgradnja šumske željeznice Alishan do planine Ali . 1920. godine grad je postao autonomna skupina kao Kagi Town (嘉義街), Okrug Kagi, u okviru Tainan Prefecture , koja je obuhvaćala i moderni Tainan City , Županija Chiayi i Okrug Yunlin . 1930. godine grad je nadograđen do autonomnog grada pod istom prefekturom.

Poslijeratni

Chiayi Grad 1946-1950

1945. godine, kada se Japan odrekao kontrole nad Tajvanom 25. listopada 1945, Chiayi City je uspostavljen kao provincijski grad Tajvanske provincije . Dana 16. kolovoza 1950., zbog preraspodjele administrativnih područja u kojima je Tajvan bio podijeljen na 16 okruga, pet provincijskih gradova i poseban ured, grad Chiayi je vraćen u grad pod nadzorom okruga i spojen s Županija Chiayi biti sjedište županije . Kao rezultat, nedostatak kapitala ometao je njegov razvoj. Dana 1. srpnja 1982., grad Chiayi ponovno je uzdignut u provincijski grad kao rezultat pritiska lokalnih elita. 6. listopada 1990. uspostavljeni su Istočni okrug i Zapadni okrug .
Geografija

Karta Chiayi (označena kao KAGI) i okolice (1944)

Karta regije, uključujući Chiayi (označena kao CHIA-I SHIH (KAGI) 嘉義市) (1950)

Karta grada Chiayi (označena kao CHIA-I SHIH (KAGI) 嘉義市) (1950-e)

Grad Chiayi nalazi se na sjevernoj strani ravnice Chianan , jugozapadno od otoka Tajvan. Na istočnoj strani je planina Ali , na zapadnoj je zračna luka Chiayi , na sjevernoj strani je rijeka Puzi , a na južnoj rijeka Bazhang . Udaljenost od istoka prema zapadu od grada Chiayi iznosi 15,8 km (9,8 mi), a od sjevera prema jugu je 10,5 km (6,5 mi) s ukupnom površinom od 60,0256 km (23,1760 kvadratnih milja). Grad Chiayi u potpunosti je okružen županijom Chiayi . Većina zemljišta Chiayi City su široke ravne plodne ravnice. Teren se polako diže od zapada prema istoku. Chiayi je također jedan od najbližih tajvanskih gradova Tropskom raku , s širinom smještenom južno od grada.

Klima

Grad Chiayi ima toplu vlažnu suptropsku klimu (Köppen Cwa). Sjeveroistočni vjetrovi tijekom jeseni i zime znače da su padaline u to vrijeme depresivne, dok jugozapadnjak tijekom ljeta i kasniji dio proljeća donose veći dio godišnje kiše, s više od 60% pada od lipnja do kolovoza. Vlažnost je visoka tijekom cijele godine, čak i zimi.

Klimatski podaci za Chiayi (normali 1981–2010, ekstremi 1968– danas)
mjesec siječanj veljača ožujak travanj svibanj lipnja srpnja kolovoza rujna listopada studenog prosinac godina
rekordno visoka ° C (° F) 31,7
(89,1) 33,0
(91,4) 34,1
(93,4) 34,2
(93,6) 37,2
(99,0) 37,0
( 98,6) 37,2
(99,0) 36,6
(97,9) 36,7
(98,1) 36,5
(97,7) 33,0
(91,4) 32,5
(90,5) 37,2
(99,0)
Prosječna najviša ° C (° F) 22,1
(71,8) 22,4
(72,3) 24,8
(76,6) 27,8
(82,0) 30,5
(86,9) 32,3
(90,1) 33,1
(91,6) 32,6
(90,7) 31,6
(88,9) 29,8
(85,6) 27,1
(80,8) 23,9
(75,0) 28,2
(82,8)
Srednja dnevna ° C (° F) 16,5
(61. 7) 17,3
(63,1) 19,7
(67,5) 23,0
(73,4) 25,8
(78,4) 27,8
(82,0) 28,6
(83,5) 28,2
(82,8) 27,0
(80,6) 24,5
(76,1) 21,3
(70,3) 17,7
(63,9) 23,1
(73,6)
Prosječna niska ° C (° F) 12,5
(54,5) 13,8
(56,8) 15,9
(60,6) 19,2
(66,6) 22,1
(71,8) 24,3
(75,7) 25,2
(77,4) 24,9
(76,8) 23,7
(74,7) 20,9
(69,6) 17,3
(63,1) 13,2
(55,8) 19,4
(66,9)
Snimanje niskih ° C (° F) 1,8
(35,2) 2,6
(36,7) 2,7
(36,9) 8,2
(46,8 ) 13,9
(57,0) 17,5
(63,5) 21,7
(71,1) 19,7
(67,5) 17,6
(63,7) 12,7
(54,9) 6,7
(44,1) 0,4 ​​
(32,7) 0,4 ​​
(32,7)
Prosječna količina kiše mm (inči) 23,6
(0,93) 57,4
(2,26) 63,4
(2,50) 103,0
(4,06) 176,2
(6,94) 314,0
(12,36) 369,9
(14,56) 380,2
(14,97) 222,6
(8,76) 27,5
(1,08) 15,2
(0,60) 21,3
(0,84) 1.774,3
(69,85)
Prosječni kišni dani (≥ 0,1 mm) 4,9 6,5 7,7 9,2 10,1 13,7 14,4 17,0 10,4 2,6 2,8 3,4 102,7
Prosječna relativna vlažnost zraka (%) 79,0 81,5 81,5 82,2 82,0 79,6 78,7 81,5 82,6 81,4 79,6 77,5 80,6
Srednji mjesečni sati sunčanja 165,1 134,2 151,3 150,4 172,6 181,0 214,2 192,5 181,2 189,7 163,6 170,9 2,066.7
Izvor:

Vlada

Huang Min-hui , dosadašnji gradonačelnik grada Chiayi.
Poglavarstvo grada Chiayi

Grad Chiayi je provincijski grad provincije Tajvan Republike Kine . Gradom upravlja gradsko poglavarstvo Chiayi , dok je rezidencija zastupljena u gradskom vijeću Chiayi . Trenutni gradonačelnik grada Chiayi je Huang Min-hui od Kuomintang .

administrativne podjele

Grad Chiayi podijeljen je u dvije četvrti . Istočni okrug je gradsko sjedište u kojem se nalazi gradska uprava Chiayi .
karta ime kinesko tajvansko haka Stanovništvo (2016) Površina (km²)
Okruzi Chiayi-Taiwan.png Istok 東區 Tang Tûng 122,877 29.1195
Zapad 西區 Se Sî 147,396 30.9061

Politika

Chiayi City izglasao je jednog Demokratsku naprednu stranku za člana Zakonodavnog juana tijekom tajvanskih općih izbora 2016. .

Demografski podaci

Grad Chiayi je 100% čisto etnički Hokkien naseljeni grad.
Povijesno stanovništvo Godina Pop. ±%
1985 253,573 —
1990 257,597 + 1,6%
1995 261,391 + 1,5%
2000 266,183 + 1,8%
2005 272,364 + 2,3%
2010 272.390 + 0.0%
2015 270.366 −0.7%
Izvor:"Stanovništvo po gradu i državi na Tajvanu ". Ministarstvo unutarnjih poslova Popis stanovništva.

Obrazovanje

Nacionalno sveučilište Chiayi

Nacionalno sveučilište Chiayi

Institut za trgovinu i tehnologiju Tatung

Energija

Zelena energija

17. prosinca 2015. godine, gradska uprava Chiayi pokrenula je program za postavljanje solarnih panela u školama i uredima u gradu kako bi se smanjili staklenički plinovi. Očekuje se da će program proizvoditi 3,55 milijuna kWh električne energije godišnje i pomoći u smanjenju emisije ugljika za 1.700 tona.

Turističke atrakcije

Muzej zatvora Chiayi

Skulptura uočenih jelena u Nacionalnom spomen-parku 228.

Umjetničko područje željezničkog skladišta Chiayi
Noćna tržnica Chia-Le-Fu
Botanički vrt Chiayi
Hram Chiayi Cheng Huang
Općinski bejzbolski stadion Chiayi City
Park kulturnih i kreativnih industrija Chiayi
Hram Chiayi Jen Wu
Općinski muzej Chiayi
Park Chiayi
Konfucijanski hram Chiayi
Svetište Kagi
Toranj za sunčanje
Muzej zatvora Chiayi
Selo Hinoki
Lantan Jezero
Muzej drevnih tajvanskih pločica
St. Ivana's Cathedral
Tajvanski muzej Hinoki
Soba vodomjera s izvorom vode
Noćna tržnica Wenhua Road
(史蹟資料館)
Međunarodni festival bendova Chiayi

Chiayi je grad tajvanske glazbe puhača. Festival puhačke glazbe započeo je kao lokalni događaj 1988. godine, kada je više sličio zajedničkom nastupu lokalnih bendova puhačke glazbe. Tijekom godina festival je postao najiščekivaniji godišnji događaj u Chiayiju.

Značajni stanovnici / domoroci 著名人物/當地人

Tan Ting-pho (1895.-1947.), Poznati tajvanski slikar. 陳澄波
Sow-Hsin Chen (1935), američki fizičar, profesor. 陳守信
Vincent Siew (1939), tajvanski političar, potpredsjednik Republike Kine (2008 - 2012), potpredsjednik Kuomintanga. 蕭萬長
Deng Feng-Zhou (1949), tajvanski pjesnik, lokalni povjesničar, nedanski akademici. 鄧豐洲
Huang Min-hui (1959), bivši gradonačelnik grada Chiayi, zamjenik predsjedatelja Kuomintanga, član Legislative Yuan-a (1999. i 2005.). 黃敏惠
Lo Chen-Jung (1961), tajvanski ljevak baseball bacač. 羅振榮
Wu Bai (1968), tajvanski rock pjevač. 伍佰

Međunarodni odnosi

Gradovi blizanci - gradovi pobratimi

Chiayi je pobratimljen sa:

East Orange , New Jersey , Sjedinjene Države (1972)
Jackson , Mississippi , Sjedinjene Države (1972)
Juneau , Aljaska , Sjedinjene Države s (1977)
Murray , Utah , Sjedinjene Države (1977)
Pokrajina Bulacan , Filipini (1980)
Martinsburg , Zapadna Virginia , Sjedinjene Države (1988)
Syracuse , New York , Sjedinjene Države (1995)
Hsinchu City , Tajvan (2002) )

Prijevoz

Stanica Chiayi

Željeznica

Grad Chiayi dostupan je s kolodvora Chiayi i Stanice Jiabei uprave Tajvanskih željeznica ili nešto daljnja THSR stanica Chiayi u okrugu Chiayi . Tu se nalazi i prva stanica za Šumsku željezničku željeznicu Alishan .

Autobus

Brzi tranzit autobusa Chiayi služi gradu Chiayi sa susjednom županijom Chiayi , i Gradski autobus Chiayi služi za urbana područja grada Chiayi.

Zrak

Grad Chiayi opslužuje zračna luka Chiayi smještena u susjednoj županiji Chiayi .

U popularnoj kulturi

Grad Chiayi i njegova ulična hrana bili su prikazani u Netflix TV seriji , Street Food (TV serija) u sezoni 1.

Vidi također

Popis gradonačelnika Chiayi
Chiayi County

Reference

Vanjske poveznice

Službena web stranica turizma grada / okruga Chiayi
Službena web stranica vlade Chiayi (na kineskom) [1]
službena web stranica gradskog policijskog ureda Chiayi
Chiayi turistički vodič s Wikivoyage
Geografski podaci povezani s Chiayi na OpenStreetMap
Nacionalnom sveučilištu Chung Cheng službenoj web stranici

Koordinate : 23 ° 28′48 ″ S 120 ° 26′59 ″ I / 23.48000 ° S 120.44972 ° I / 23.48000; 120.44972

Source: https://hr.tr2tr.wiki/wiki/Chiayi

Free Web Hosting