Taiwanesisk litteratur - Taiwanese literature

Taiwansk litteratur hänvisar till litteratur skriven av taiwanesisk på vilket språk som helst som någonsin använts i Taiwan, inklusive japanska , taiwanesiska Han ( Hokkien , Hakka och Mandarin ) och austronesiska språk.

Romaner, noveller och poesi 長篇小說、短篇小說和詩歌 

Taiwan har en mycket aktiv litterär scen, med ett stort antal författare av romaner och (särskilt) noveller som har en stor läsekrets, många av dem under många decennier. Ett kort urval av framstående författare och poeter inkluderar(著名作家和詩人):

Se hela listan över taiwanesiska författare .

På samma sätt finns det en stor poesigemenskap i Taiwan, och det har funnits flera antologier av taiwanesisk poesi i engelsk översättning.

Två områden av korsbestämning mellan litteratur och annan konst i Taiwan inkluderar modern dans (särskilt den moderna dansgruppen Cloud Gate Dance Theatre , grundad och regisserad av författaren Lin Huai-min ) och filmskapande (inklusive produktioner av berättelser av Huang Chunming regisserad av ledande taiwanesiska filmskaparen Hou Hsiao-hsien ).

På 1990-talet uppstod en nativistisk litteraturrörelse i Taiwan .

Litteratur relaterad till politik

Med upprättandet av den kommunistiska regimen på det kinesiska fastlandet 1949 publicerades böcker från Kina inte ofta i Taiwan och böcker från Taiwan publicerades inte ofta i Kina. 1986 publicerades den första romanen Three Kings , skriven av en kinesisk författare på fastlandet, Ah Cheng , öppet som sådan i Taiwan.

Vissa böcker från Kina har fortfarande hittat sig till Taiwan före 1986 på olika sätt. Som piratutgåvor, under både en annan titel och en pseudonym för författaren, under en annan titel, men med författarens namn oförändrat, under en pseudonym men med titeln oförändrad eller ändrad av förändringar i själva texten.

Populära typer av böcker

Ofta säljer böcker som har en film baserad på dem bra i Taiwan. De Harry Potter -serien är populär och så är Bridget Jones dagbok . Några icke-västerländska populära böcker är The Hooligan Professor 流氓教授, av Lin Jian-long 林建隆 and, och Big Hospital Small Doctor 大醫院 小醫師, av Hou Wun-yong 侯文詠. Båda var anpassade för TV. Andra populära icke-litterära verk inkluderade böcker om att behärska engelska och uppnå framgång.

Litterära utmärkelser

Priserna för taiwanesisk litteratur inkluderar Taiwans litteraturpris (delat ut av National Museum of Taiwan Literature), Wu San-Lien Literary Award (Wu San-Lien Award Foundation), Aboriginal Literature Award och Min - Hakka Literary Award (båda av Ministeriet för Utbildning av Taiwan ).

Museer

Se även

externa länkar

Source: https://sv.abcdef.wiki/wiki/Taiwanese_literature

Free Web Hosting