Taiwansk litteratur - Taiwanese literature

Taiwansk litteratur refererer til litteratur skrevet av taiwanske på hvilket som helst språk som noensinne er brukt i Taiwan, inkludert japansk , taiwansk Han ( Hokkien , Hakka og Mandarin ) og austronesiske språk.

Romaner, noveller og poesi 長篇小說、短篇小說和詩歌

Taiwan har en veldig aktiv litterær scene, med et stort antall forfattere av romaner og (spesielt) noveller som nyter et stort lesertall, mange av dem i mange tiår. Et kort utvalg av fremtredende forfattere og poeter inkluderer(著名作家和詩人):

Se hele listen over taiwanske forfattere .

Tilsvarende er det et stort poesiesamfunn i Taiwan, og det har vært flere antologier av taiwansk poesi i engelsk oversettelse.

To områder med kryssbestøvning mellom litteratur og annen kunst i Taiwan inkluderer moderne dans (spesielt den moderne dansegruppen Cloud Gate Dance Theatre , grunnlagt og regissert av forfatteren Lin Huai-min ) og filmproduksjon (inkludert produksjoner av historier av Huang Chunming regissert av ledende taiwanske filmskaper Hou Hsiao-hsien ).

På 1990-tallet økte en nativistisk litteraturbevegelse i Taiwan .

Litteratur knyttet til politikk

Ved etableringen av det kommunistiske regimet på fastlands-Kina i 1949 ble bøker fra fastlands-Kina ikke ofte utgitt i Taiwan, og bøker fra Taiwan ble ikke ofte utgitt på fastlands-Kina. I 1986 ble den første romanen, Three Kings , skrevet av en kinesisk forfatter, Ah Cheng , åpent publisert som sådan i Taiwan.

Noen bøker fra fastlands-Kina fant fremdeles veien til Taiwan før 1986 på forskjellige måter. Som piratutgaver, både under en annen tittel og et pseudonym for forfatteren, under en annen tittel, men med forfatternavnet uendret, under et pseudonym, men med tittelen uendret, eller endret av endringer i selve teksten.

Populære typer bøker

Ofte selger bøker som har en film basert på seg godt i Taiwan. De Harry Potter -serien er populære og så er Bridget Jones dagbok . Noen ikke-vestlige populære bøker er The Hooligan Professor , 流氓教授, av Lin Jian-long 林建隆, og Big Hospital Small Doctor 大醫院 小醫師, av Hou Wun-yong 侯文詠. Begge var tilpasset TV. Andre populære ikke-litterære verk inkluderte bøker om å mestre engelsk og oppnå suksess.

Litterære priser

Prisene for taiwansk litteratur inkluderer Taiwan Literature Award (overrakt av National Museum of Taiwan Literature), Wu San-Lien Literary Award (Wu San-Lien Award Foundation), Aboriginal Literature Award og Min - Hakka Literary Award (begge av Ministry of Utdanning av Taiwan ).

Museer

Se også

Eksterne linker