Shanhua District - Shanhua District

Shanhua

善化區

Zenka
Shanhua-district

Zhongshan Road voor CPCCT Shanhua Station 2011-02-11.jpg

Locatie van het Shanhua-district in Tainan

Locatie van het Shanhua-district in Tainan
Land Taiwan
Bijzondere gemeente Tainan
Oppervlakte
 • Totaal 55,31 km 2 (21,36 vierkante mijl)
Bevolking
  (Januari 2016)
 • Totaal 46.931
 • Dichtheid 769,25 / km 2 (1.992,3 / vierkante mijl)
Tijdzone UTC + 8 ( CST )
Postcode
741
Website www .shanhua .gov .tw / en / Bewerk dit op Wikidata
 

 

 

 

 

Shanhua District kantoor

Shanhua District ( Chinees : 善化 區 ; pinyin : Shànhuà Qū ; Wade-Giles : Shan-hua ; Pe̍h-ōe-jī : Siān-hoà-khu ; lit. 'verbetering') is een voorstedelijk district van Tainan , Taiwan . Tot 25 december 2010 was het een stedelijk township in het opgeloste Tainan County , dat nu is samengevoegd met de oorspronkelijke Tainan City om een ​​enkele speciale gemeente te vormen.

Geschiedenis

Shanhua werd bewoond door de Taiwanese inheemse stam Siraya , die het Bakaloan noemde (getranslitereerd in het Chinees : 目加溜 灣 ; Pe̍h-ōe-jī : Ba̍k-ka-liù-oan ) (zie ook Anding , grenzend aan het zuidwesten). Het was een van de vier grote steden die door de stam waren opgericht.

In 1625 werd de Verenigde Oost-Indische Compagnie teruggedreven door de aboriginals bij het verzamelen van bamboe. De Nederlanders waren echter in staat om de stad in 1635 te veroveren en begonnen scholen en kerken in het gebied op te zetten, waarbij ze de plaats Tevoran noemden (zie het huidige Yujing ). Ze moedigden Han- kolonisten aan om de plaats te cultiveren.

In de Slag om Fort Zeelandia , Koxinga dreef de Europeanen uit Taiwan. Onder het Koninkrijk Tungning, werd Bakaloan bestuurd als Sian-hoa Village ( 善化 里 ; Siān-hoà-lí ) van Tien-hsing County ( 天興縣 ). Volgens het Shanhua Urban Plan Total Review Report is de oude naam voor de regio Oanli ( ; Oan-lí-ke ) voordat deze onder Japanse heerschappij weer werd veranderd in Shanhua ( Japans : 善化 , Hepburn : Zenka ). in 1920. In 1940 werd het dorp opgewaardeerd tot Zenka Town (善化 街) , Shinka District (新化 郡) , Tainan Prefecture .

de Republiek China

Na de overdracht van Taiwan van Japan aan de Republiek China in 1945, werd Shanhua georganiseerd als een stedelijk township van Tainan County . Op 25 december 2010 werd Tainan County samengevoegd met Tainan City en werd Shanhua opgewaardeerd tot een district van de stad .

Politiek

Tot 25 december 2010 was de algemeen directeur van Shanhua Township de door het volk gekozen magistraat ( Chinees : 鎮長 ). De gemeente had ook een raad ( Chinees : 善化鎮民代表 會 ), bestaande uit raadsleden gekozen uit de gemeente.

Aangezien de huidige administratieve regeling op de bovengenoemde datum in werking is getreden, heeft een directeur ( Chinees : appointed ), benoemd door de burgemeester van Tainan City, de leiding over het bestuur van het nieuw gecreëerde district.

Administratieve afdelingen

Het district bestaat uit Tungguan, Zuojia, Guangwen, Wenchang, Nanguan, Wenzheng, Hujia, Hucuo, Shinai, Ximei, Liufen, Liude, Tianliao, Niuzhuang, Jiabei, Jianan, Xiaoxin, Dingjie, Changlong en Liantan Village.

Economie

Shanhua heeft een agrarische economie. De belangrijkste producten van de gemeente zijn rijst , suikerriet , aardbei en watermeloen .

In 1973 werd het Asian Vegetable Research and Development Center (AVRDC) mede opgericht door elf landen, waaronder de Verenigde Staten , Japan en de Republiek China (Taiwan). Het heeft als doel om landbouwtechnieken te verbeteren. Het hoofdkantoor van de organisatie bevindt zich in het zuidelijke deel van Shanhua en is het eerste en enige hoofdkantoor van een internationale organisatie in Taiwan .

De National Science Council van de Executive Yuan heeft het Tainan Science Park opgericht in Sinshih . Een deel van het park ligt in Shanhua en biedt werkgelegenheid voor lokale bewoners.

Opmerkelijke inboorlingen ( 當地著名人物)  

  • Shen Guangwen (沈光文) (1612-1688), geleerde, dichter, opvoeder en de grondlegger van Taiwanese literatuur. Ook wel de Taiwanese Confucius genoemd.
  • Huang Ta-chou (黃大洲) (1936) Taiwanese politicus, de voormalige burgemeester van Taipei, voorzitter van het Olympisch Comité Chinees Taipei
  • Deng Feng-Zhou (鄧豐洲) (1949), Taiwanese dichter, schrijver van lokale geschiedenis, Nedan academici

Toeristische attracties

Qing-An Gong

De Qing-An Gong ( vereenvoudigd Chinees : 庆安 宫 ; traditioneel Chinees : 慶安 宮 ; pinyin : Qing-ān gōng ) is een bijna 300 jaar oude tempel gewijd aan de godin Matsu . Volgens mondelinge overlevering hebben de Nederlanders hier een Nederlandstalige school opgericht toen ze over Taiwan regeerden .

Vervoer

 

 

 

 

TRA Shanhua Station

Referenties

  • Tang Te-chien (唐德塹). Lokale gegevens van Shanhua Township (《善化鎮鄉土誌》), 1982

Externe links

Coördinaten : 23 ° 08'N 120 ° 18'E  / ​  23 ° N ° 120.300 ° E ​ / 120.300