Chiayi - Chiayi

Chiayi-stad
嘉義市
Ka-gi, Kagi, Chiai, Chia-i
Chiayi-stad
Met de klok mee van linksboven: Hinoki Village, Chiayi Confucius Temple, Fountain at the Lantan Reservoir, Chiayi City Sports Arena, Chiayi Municipal Culture Center, Chiayi Sun Shooting Tower, National Chiayi University
Vlag van de stad Chiayi
Officieel zegel van Chiayi City
Bijnamen): 
Peach City (桃城) of Jia City (嘉市)
Locatie van de stad Chiayi
Land  Republiek China (Taiwan)
Provincie Provincie Taiwan (nominaal)
Regio Zuid-Taiwan
Stoel District Oost
districten
2 districten
Regering
 • Typ Overheid van de stad Chiayi
 •  Burgemeester Huang Min Hui ( KMT )
Gebied
 • Totaal 60,03 km 2 (23,18 vierkante mijl)
Gebiedsrang 21 van de 22
Verhoging
69 meter (226 voet)
Bevolking
 (2016)
 • Totaal 270,254
 • Rang 18 van 22
 • Dichtheid 4.500 / km 2 (12.000 / sq mi)
Tijdzone UTC+8 ( nationale standaardtijd )
Postcode
600
Netnummer(s) 05
ISO 3166-code TW-CYI
Bloem Hong Kong orchidee boom
( Bauhinia blakeana )
Boom Orchideeboom uit Hongkong
Website www .chiayi .gov .tw /en / Bewerk dit op Wikidata
Chiayi-stad
Chiayi (Chinese karakters).svg
"Chiayi" in traditionele (boven) en vereenvoudigde (onder) Chinese karakters
Chinese naam
Traditioneel Chinees 嘉義
Vereenvoudigd Chinees 嘉义
Japanse naam
Kanji 嘉義 市
Kana か ぎ し

Chiayi ( Taigi POJ : Ka-gī ; Chinees :嘉義), officieel bekend als Chiayi City , is een stad in de vlaktes van het zuidwesten van Taiwan . Voorheen Kagee genoemd tijdens de late Qing-dynastie en Kagi tijdens het Japanse tijdperk ( Chinees en Japans :嘉義), de historische naam is Tirosen .

Geschiedenis

Vroege geschiedenis

Eerst bewoond door de Hoanya- aboriginals , werd de regio Tirosen genoemd (varianten Tirocen , Tiracen ). Met de komst van Han-Chinese immigranten in het zuidwesten van Taiwan, evolueerde de naam tot Tsulosan ( Chinees :諸羅山; pinyin : Zhūluóshān ; Pe̍h-ōe-jī : Chu-lô-san ) in Hokkien . Uiteindelijk werd Tsulosan ingekort tot gewoon Tsulo. Vanwege de keuze van de karakters is ten onrechte gesuggereerd dat de oorsprong van de naam afkomstig was van de uitdrukking "bergen die het oosten omringen". "Peach City" is een andere naam voor Chiayi City vanwege het perzikvormige territorium in de oudheid. De punt van de perzik bevindt zich rond de centrale fontein en werd door burgers "perziktip" genoemd.

Tsulosan was ooit het steunpunt waar mensen van het vasteland naartoe emigreerden. In 1621 leidde de Chinese Peter  [ zh ] , die uit Zhangzhou in de provincie Fujian kwam , zijn volk voor het eerst dit land te bewerken nadat ze waren geland in Ponkan (het huidige Beigang ).

Nederlandse Formosa

Records uit de Nederlandse tijd tonen Tirosen als de gebruikelijke vorm van de naam; het kwam ook voor als Tirassen , Tirozen , Tilocen , Tilossen , Tilocen en Thilocen . De plaats lag ten noorden van Mattau (het huidige Madou, Tainan ) en ten zuiden van Favorlang ( Huwei, Yunlin ).

Koninkrijk Tungning

In 1661 (het 15e jaar van Yung-Li , Ming-dynastie ), versloeg Koxinga de Nederlanders in Taiwan en stichtte het Koninkrijk Tungning . Hij vestigde een provincie, Cheng-Tien-Fu  [ zh ] , en twee provincies, Tien-Hsing  [ zh ] en Wan-Nien  [ zh ] , afgebakend door de Hsin-Kang-rivier ( Chinees :新港溪, nu de Yanshui-rivier ) . Chiayi viel onder de jurisdictie van het district Tien-Hsing.

Qing-dynastie

In 1683, toen de Qing-regel begon, werd het eiland bestuurd als de prefectuur van Taiwan onder het bestuur van de provincie Fujian . In 1684 werd Tsulo County opgericht en omvatte aanvankelijk het onderontwikkelde noordelijke tweederde van Taiwan. (Taiwan en Hongsoa provincies werden afgescheiden van Wan-Nien County tijdens het Koninkrijk van Tungning , die werd veranderd van Tien-Hsing County.) In 1704 werd de provinciehoofdstad verplaatst naar Tsulosan, de plaats van de moderne stad Chiayi, en had houten stadsmuren.

In 1727 herbouwde de provinciale magistraat, Liu Liang-Bi, de poortgebouwen en plaatste een kanonplatform voor elk poortgebouw. De vier poortgebouwen werden genoemd: "Chin Shan" (襟山) voor Oost, "Tai Hai" (帶海) voor West, "Chung Yang" (崇陽) voor Zuid, en "Kung Chen" (拱辰) voor Noord . In 1734 (het 12e jaar van Yongzheng) bouwde magistraat Lu-Hung een piercing-bamboe om de stad beter te beschermen.

In 1786 was de opstand van Lin Shuangwen een poging om Tsulosan te belegeren, maar slaagde er niet in de verdediging van de inwoners te overwinnen. Bijgevolg verleende de Qing-keizer op 3 november van het volgende jaar de naam Kagee (嘉義; lit. 'geprezen gerechtigheid') om de loyaliteit van de burgers te prijzen.

In het midden van de jaren 1800, een gewoonte van de jaarlijkse losbandige massa steniging ontwikkeld in de stad.

In 1887 werd een aparte provincie Taiwan uitgeroepen en het eiland werd administratief verdeeld in vier prefecturen; de stad Kagee behoorde tot de prefectuur Tainan .

Japanse regel

Chiayi City onder Japans bewind

In 1895 werd Taiwan afgestaan ​​aan Japan in het Verdrag van Shimonoseki . De aardbeving in Meishan in 1906 verwoestte de hele stadsmuur, behalve de oostelijke poort. De Japanse autoriteiten hebben de stad weer opgebouwd. Industrieën en ambachten begonnen te bloeien. Volgens de volkstelling van 1904 was Kagi de vierde meest bevolkte stad van Taiwan, met meer dan twintigduizend inwoners.

De Grote Kagi-aardbeving (later ook bekend als de Meishan-aardbeving van 1906) trof de stad medio maart 1906.

Bij het doornemen van enkele van mijn recentere aantekeningen, lijkt het onmogelijk om de voorgaande verwijzingen naar Ka-gi te maken zonder een paar woorden toe te voegen over die vreselijke aardbeving die de regio in maart 1906 verwoestte. Ik was er kort daarna en had een diep gevoel van droefheid bij het zien van hele straten bedekt met gevallen balken en ander puin  ; ook bij het zien van zoveel sporen van het vreselijke lijden aan alle kanten. Binnen de stad Ka-gi, en een beperkt gebied eromheen, werden 1.216 personen plotseling de eeuwige wereld in geduwd. Niet minder dan 2.306 personen raakten zwaargewond en 13.259 huizen werden plat gelegd. De grote mysterieuze Macht scheurde vervolgens de aarde op verschillende plaatsen in diepe, open afgronden. Veel van de ternauwernood en calamiteiten waren zeer aangrijpend; in het bijzonder die van onze blinde evangelist Toa-un, die met zijn vrouw naar buiten rende toen het schudden begon. De demente moeder kon de gedachte echter niet verdragen dat haar twee hulpeloze jonge kinderen zouden worden achtergelaten, en ze schoot naar binnen om hen te redden, toen mijn arme blinde leerling kinderloos werd en in een oogwenk weduwnaar werd. Nauwelijks had de Gouverneur-Generaal van Tai-pak telegrafische informatie ontvangen over de omvang van de ramp, of er werden instructies gegeven aan een groot gezelschap van chirurgen, verpleegsters en assistenten om onmiddellijk naar Ka-gi te gaan. Brede hospitaalschuren werden onverwijld gebouwd en het hulpverleningswerk werd met een zeldzame hoeveelheid zelfverloochening en promptheid voortgezet. Zelfs nu al heeft de stad veel van haar meest desolate uiterlijk verloren, en de geplande verbeteringen beloven dat het er aantrekkelijker uit zal zien dan ooit. – William Campbell , 1915

In 1907 werd begonnen met de aanleg van de Alishan Forest Railway naar Mount Ali . In 1920 werd de stad een autonome groep als Kagi Town (嘉義街) , Kagi District, binnen de prefectuur Tainan , waaronder de hedendaagse Tainan City , Chiayi County en Yunlin County . In 1930 werd de stad opgewaardeerd tot een autonome stad onder dezelfde prefectuur.

de Republiek China

Chiayi- stad in 1946-1950

Na de overdracht van Taiwan van Japan aan de Republiek China in oktober 1945, werd Chiayi City opgericht als een provinciestad van de provincie Taiwan . De stad bestond uit 8 districten, die Bajiang, Beimen, Beizhen, Nanmen, Tungmen waren Tungshan , Ximen en Zhuwei districten . In 1946 werden de districten gereorganiseerd tot 6 districten waarin Bajiang en Nanmen werden samengevoegd tot Xinnan, Beimen en Beizhen werden samengevoegd tot Xinbei, Tungmen en Tungshan werden samengevoegd tot Xindong, Ximen en Zhuwei werden samengevoegd tot Xinxi District en daar waren 2 toevoeging van districten van Tainan County die Shuishang en Taibao Districten waren .

Op 16 augustus 1950, als gevolg van de herverdeling van administratieve gebieden waarin Taiwan werd verdeeld in 16 provincies, vijf provinciale steden en een speciaal bureau, werd Chiayi City gedegradeerd tot een door de provincie bestuurde stad en samengevoegd met Chiayi County om de provincie te worden. stoel . Als gevolg hiervan belemmerde een tekort aan kapitaal de ontwikkeling ervan.

Op 1 juli 1982 werd Chiayi City onder druk van lokale elites weer tot provinciestad verheven . Op 6 oktober 1990 heeft de East District en West District werden opgericht.

Geografie

Kaart van Chiayi (aangeduid als KAGI) en omgeving (1944)

 

Kaart van de regio, waaronder Chiayi (aangeduid als CHIA-I SHIH (KAGI)嘉義市) (1950)

 

Kaart van de stad Chiayi (aangeduid als CHIA-I SHIH (KAGI)嘉義市) (1950)

Chiayi City ligt aan de noordkant van de Chianan-vlakte , ten zuidwesten van het eiland Taiwan. Aan de oostkant ligt de berg Ali , aan de westkant de luchthaven van Chiayi , aan de noordkant de Puzi-rivier en aan de zuidkant de Bazhang-rivier . De afstand van oost naar west van Chiayi City is 15,8 km (9,8 mi) en van noord naar zuid is 10,5 km (6,5 mi) met een totale oppervlakte van 60,0256 km 2 (23,1760 sq mi). Chiayi City wordt volledig omringd door Chiayi County . Het grootste deel van het land van Chiayi City bestaat uit brede vlakke vruchtbare vlaktes. Het terrein stijgt langzaam van west naar oost. Chiayi is ook een van de Taiwanese steden die het dichtst bij de Kreeftskeerkring liggen , met de breedtegraad net ten zuiden van de stad.

Klimaat

Chiayi City heeft een warm vochtig subtropisch klimaat ( Köppen Cwa ). Noordoostelijke winden in de herfst en winter zorgen ervoor dat de regenval gedurende die tijd laag is, terwijl zuidwestelijke winden in de zomer en het latere deel van de lente het grootste deel van het jaar regenen, met meer dan 60% die valt van juni tot augustus. De luchtvochtigheid is het hele jaar door hoog, zelfs in de winter.

Klimaatgegevens voor Chiayi (normalen 1981-2010, extremen 1968-heden)
Maand Jan februari maart april Kunnen juni juli augustus september okt november december Jaar
Record hoge °C (°F) 31,7
(89,1)
33,0
(91,4)
34,1
(93,4)
34,2
(93,6)
37,2
(99,0)
37,0
(98,6)
37,2
(99,0)
36,6
(97,9)
36,7
(98,1)
36,5
(97,7)
33,0
(91,4)
32,5
(90,5)
37,2
(99,0)
Gemiddeld hoog °C (°F) 22,1
(71,8)
22,4
(72,3)
24,8
(76,6)
27,8
(82,0)
30,5
(86,9)
32,3
(90,1)
33,1
(91,6)
32,6
(90,7)
31,6
(88,9)
29,8
(85,6)
27,1
(80,8)
23,9
(75,0)
28,2
(82,8)
Daggemiddelde °C (°F) 16,5
(61,7)
17,3
(63,1)
19,7
(67,5)
23,0
(73,4)
25,8
(78,4)
27,8
(82,0)
28,6
(83,5)
28,2
(82,8)
27,0
(80,6)
24,5
(76,1)
21,3
(70,3)
17,7
(63,9)
23,1
(73,6)
Gemiddeld laag °C (°F) 12,5
(54,5)
13,8
(56,8)
15,9
(60,6)
19,2
(66,6)
22,1
(71,8)
24,3
(75,7)
25,2
(77,4)
24,9
(76,8)
23,7
(74,7)
20,9
(69,6)
17,3
(63,1)
13,2
(55,8)
19,4
(66,9)
Record lage °C (°F) 1,8
(35,2)
2,6
(36,7)
2,7
(36,9)
8,2
(46,8)
13,9
(57,0)
17,5
(63,5)
21,7
(71,1)
19,7
(67,5)
17,6
(63,7)
12,7
(54,9)
6,7
(44,1)
0,4
(32,7)
0,4
(32,7)
Gemiddelde regenval mm (inch) 23,6
(0,93)
57,4
(2,26)
63,4
(2,50)
103,0
(4,06)
176,2
(6,94)
314,0
(12,36)
369,9
(14,56)
380,2
(14,97)
222,6
(8,76)
27,5
(1,08)
15,2
(0,60)
21,3
(0,84)
1.774,3
(69,85)
Gemiddelde regendagen (≥ 0,1 mm) 4.9 6.5 7.7 9.2 10.1 13.7 14.4 17.0 10.4 2.6 2.8 3.4 102,7
Gemiddelde relatieve vochtigheid (%) 79,0 81,5 81,5 82.2 82.0 79,6 78,7 81,5 82.6 81.4 79,6 77,5 80.6
Gemiddelde maandelijkse uren zonneschijn 165.1 134.2 151.3 150,4 172.6 181.0 214,2 192.5 181.2 189,7 163.6 170.9 2.066,7
Bron:

Regering

Huang Min-hui , de zittende burgemeester van de stad Chiayi.

Chiayi City is een provinciale stad van Taiwan provincie van de Volksrepubliek China . De stad wordt bestuurd door het stadsbestuur van Chiayi , terwijl de residentie vertegenwoordigd is in de gemeenteraad van Chiayi . De huidige burgemeester van Chiayi City is Huang Min-hui van de Kuomintang .

Administratieve afdelingen

Chiayi City is verdeeld in twee districten . East District is de zetel van de stad waar de regering van de stad Chiayi is gevestigd .

Kaart Naam Chinese Taiwanees Hakka Bevolking (2016) Oppervlakte (km²)
Districten van Chiayi-Taiwan.png Oosten 東區 Tango Tng 122.877 29.1195
Westen 西區 Se Si 147.396 30.9061

Politiek

Chiayi City stemde tijdens de Taiwanese algemene verkiezingen van 2016 voor één wetgever van de Democratische Progressieve Partij in de Wetgevende Yuan .

demografie

De stad Chiayi is een 100% puur etnisch bewoonde stad in Hokkien .

historische bevolking
Jaar Knal. ±%
1985 253.573 —    
1990 257,597 +1,6%
1995 261.391 +1,5%
2000 266.183 +1,8%
2005 272.364 +2,3%
2010 272.390 +0.0%
2015 270.366 −0,7%
Bron: "Bevolkingen per stad en land in Taiwan" (in het Chinees). Ministerie van Binnenlandse Zaken Bevolkingstelling.

Opleiding

Energie

Groene energie

Op 17 december 2015 lanceerde de stadsregering van Chiayi een programma om zonnepanelen op scholen en kantoren in de stad op te zetten om broeikasgassen te verminderen. Het programma zal naar verwachting jaarlijks 3,55 miljoen kWh elektriciteit produceren en de CO2-uitstoot met 1.700 ton helpen verminderen.

Toeristische attracties

Het beeldhouwwerk van het gevlekte hert in het 228 National Memorial Park.

 

Chiayi is de stad van de blaasmuziek in Taiwan. Het blaasmuziekfestival begon als een lokaal evenement in 1988, toen het meer een gezamenlijk optreden van lokale blaasmuziekbands was. In de loop der jaren is het festival het meest verwachte jaarlijkse evenement in Chiayi geworden.

Opmerkelijke bewoners / autochtonen 著名人物/當地人

  • Tan Ting-pho (1895-1947), beroemde schilder uit Taiwan. 陳澄波
  • Sow-Hsin Chen (1935-2021), Amerikaanse natuurkundige, professor. 陳守信
  • Vincent Siew (1939), Taiwanese politicus, vice-president van de Republiek China (2008-2012), vice-voorzitter van de Kuomintang. 蕭萬長
  • Deng Feng-Zhou (1949), Taiwanese dichter, schrijver van lokale geschiedenis, Nedan academici. 鄧豐洲
  • Huang Min-hui (1959), voormalig burgemeester van Chiayi City, vice-voorzitter van Kuomintang, een lid van de Wetgevende Yuan (1999 en 2005). 黃敏惠
  • Lo Chen-Jung (1961), Taiwanese linkshandige honkbalwerper. 羅振榮
  • Wu Bai (1968), Taiwanese rockzanger. 伍佰

Internationale relaties

Tweelingsteden — zustersteden

Chiayi is verbroederd met:

vervoer

Het spoor

Chiayi City wordt bediend door Chiayi Station en Jiabei Station van de Taiwan Railways Administration . Chiayi Station is het startpunt voor de Alishan Forest Railway . De stad is ook bereikbaar vanaf THSR Chiayi Station in Chiayi County .

Bus

Chiayi Bus Rapid Transit verbindt Chiayi City met THSR Chiayi Station in het naburige Taibao City . Chiayi City Bus bedient de stedelijke gebieden van Chiayi City.

Lucht

Chiayi City wordt bediend door Chiayi Airport in het naburige Shuishang Township .

In de populaire cultuur

Chiayi City en haar Straateten waren te zien op de Netflix tv-serie , Street Food , in seizoen 1.

Zie ook

Referenties

Externe links

  1. ^ Sarah Shair-Rosenfield (november 2020). "Taiwan gecombineerd" (PDF) . De Universiteit van North Carolina in Chapel Hill . Ontvangen op 29 mei 2021 .

Source: https://nl.abcdef.wiki/wiki/Chiayi