Tajvani irodalom - Taiwanese literature

Tajvani irodalom utal, hogy a szakirodalom által írt tajvani bármilyen nyelven valaha Tajvanon, köztük japán , tajvani Han ( Hokkien , Hakka és mandarin ) és ausztronéz nyelvek.

Regények, novellák és költészet 長篇小說、短篇小說和詩歌 

Tajvan nagyon aktív irodalmi színtérrel rendelkezik, számos regény- és (főleg) novellaíró író széles olvasóközönségnek örvend, sokuk hosszú évtizedek óta. A prominens írók és költők rövid válogatása a következőket tartalmazza(著名作家和詩人):

Lásd a tajvani írók teljes listáját .

Hasonlóképpen van egy nagy költői közösség Tajvanon, és a tajvani költészetnek számos antológiája volt angol fordításban.

Két terület allogám az irodalom és más művészetek Tajvanon olyan modern tánc (különösen a modern tánccsoport Cloud Gate Dance Theatre -ben alapított és rendezte szerző Lin Huai-min ) és a filmkészítés (beleértve produkciókat történetek Huang Chunming által irányított vezető tajvani filmrendező, Hou Hsiao-hsien ).

Az 1990-es években megjelent egy nativista tajvani irodalmi mozgalom .

A politikával kapcsolatos irodalom

Kínában a kommunista rendszer 1949-es megalakulásával a kínai anyaországból származó könyveket nem gyakran adták ki Tajvanon, a tajvani könyveket pedig nem gyakran a kínai szárazföldön. 1986-ban az első regény, a Három király , amelyet Ah Cseng szárazföldi kínai író írt , nyíltan megjelent Tajvanon.

Néhány szárazföldi Kínából származó könyv 1986-ban még mindig eltérõ módon került Tajvanba. Kalózkiadásként, mind a cím, mind a szerző álneve alatt, más cím alatt, de a szerző neve változatlan, álnév alatt, de a cím változatlan vagy maga a szöveg változása megváltoztatja.

Népszerű könyvek

Gyakran eladják Tajvanon azokat a könyveket, amelyeknek filmje van rajtuk. A Harry Potter sorozat népszerű, és Bridget Jones naplója is . Néhány nem nyugati népszerű könyv a The Hooligan Professor 流氓教授, Lin Jian-long 林建隆, és a Big Hospital Small Doctor 大醫院 小醫師, Hou Wun-yong 侯文詠. Mindkettőt televízióhoz igazították. Más népszerű, nem irodalmi művek között szerepeltek az angol elsajátításáról és a siker eléréséről szóló könyvek .

Irodalmi díjak

A tajvani irodalom díjai között szerepel a Tajvani Irodalmi Díj (a Tajvani Nemzeti Múzeum átadja), a Wu San-Lien Irodalmi Díj (Wu San-Lien Díj Alapítvány), az őslakosok Irodalmi Díja és a Min - Hakka Irodalmi Díj (mindkettőt a Minisztérium Tajvan oktatása ).

Múzeumok

Lásd még

Külső linkek