Neidan - Neidan

A halhatatlan embrió fejlődése a daoista művelő alsó dantianjában .

Neidan vagy belső alkímia ( egyszerűsített kínai :內丹 术; hagyományos kínai :內丹 術; pinyin : nèidān shù ) az ezoterikus tanok és a fizikai, mentális és spirituális gyakorlatok tömbje, amelyet a taoista kezdeményez az élet meghosszabbítására és halhatatlan szellemi test, amely túlélne a halál után (Skar és Pregadio 2000, 464). Más néven Jindan (金丹"arany elixír"), a belső alkímia ötvözi a külső alkímiából ( waidan 外 丹), a korrelatív kozmológiából (beleértve az öt fázist ), a Yijing emblémáiból és az orvosi elméletből származó elméleteket a taoista technikákkal meditáció , daoyin torna és szexuális higiénia (Baldrian-Hussein 2008, 762).

A Neidan az emberi test válik üst (vagy „ding” ), amelyben a három kincs a Jing ( „Essence”), Qi ( „Breath”) és a Shen ( „Spirit”) a termesztett javítása céljából fizikai, érzelmi és mentális egészség, és végül visszatérés a Tao ős egységéhez , azaz Halhatatlanná válás . Úgy gondolják, hogy a Xiuzhen Tu ilyen művelési térkép. Kínában ez a gyakorlat fontos formája a legtöbb taoizmus iskolában .

Terminológia

A kínai vegyületet nèidān egyesíti a közös szó Nei jelentése „belsejében; belső; belső” a Dan „cinnabaritból; Vermillion, elixír; alkímia”. A antonym a Nei van Wai „kívül; külsejének, külső”, valamint nèidān „belső elixír / alkímia” alkotta a korábbi komplementer kifejezés wàidān 外丹„külső elixír / alkímia”.

Kínai alkímiai szövegek és források általában hívja neidan a jīndān DAO 金丹道vagy út az Arany Elixir. A modern standard kínai használat, a kifejezés nèidān Shu 內丹術(a„art; ügyességi; technikával; módszer”) kifejezés általában a belső alkímiai gyakorlatok.

A neidan kifejezés legkorábbi használatának időpontja bizonytalan. 內丹 vagy neidan -t Xu Xun許遜 említette a in 靈劍子》-ban a Jin -dinasztia idején (266–420) , másrészt Arthur Waley azt javasolta, hogy először a tiantai buddhista pátriárka, Nanyue által tett 559 -es fogadalomban rögzítsék. Huisi imádkozott, hogy sikeresen készítsen egy elixírt, amely életben tartja őt Maitreya eljöveteléig (1930: 14). Sok tudós egyetértett, köztük Joseph Needham és Lu Gwei-djen, akik lefordították Huisi fogadalmát, hogy aszkétaként élnek a hegyekben:

A hosszú életre törekszem a hit megvédése érdekében, nem pedig azért, hogy élvezzem a világi boldogságot. Imádkozom, hogy minden szentek és bölcsek segítségemre legyenek, hogy jó varázsgombákat [ zhi ] és számszerű elixíreket [ shendan get ] szerezzek , amelyek lehetővé teszik számomra, hogy minden betegséget meggyógyítsak, és megállítsam az éhséget és a szomjúságot. . Ily módon képes leszek folyamatosan gyakorolni a szútrák módját, és részt venni a meditációk számos formájában. Remélem, békés lakást találok a hegyek mélyén, elegendő számú elixírrel és orvossággal, hogy megvalósítsam terveimet. Így a külső elixírek [ waidan ] segédeszközeivel képes leszek az elixírt [ neidan ] -on belül művelni . (1983: 140)

Mások úgy vélték, hogy a neidan először Deng Yuzhi 鄧郁之(483–493.) És Su Yuanming蘇元明( 600. k .) Életrajzában fordult elő . Ezekben az "áltörténeti forrásokban" a vonatkozó szövegrészek hitelessége azonban kétséges (Baldrian-Hussein 1989: 164–171).

A neidan kifejezést ritkán használták a késő Tang -dinasztia (618–907) és az öt dinasztia (907–960) korszakában, és csak a Song -dinasztia (960–1279) kora elején terjedt el , amikor a neidan nagymértékben fejlődött. komplex rendszer mind elméleti, mind gyakorlati vonatkozásaiban (Baldrian-Hussein 2008: 763). A Tang-szövegek a belső alkímiai gyakorlatokat a fúyào 服藥"gyógyszert/gyógyszert szed" és a chángshēng 長生"hosszú élet, hosszú élet; (daoizmus) örök élet" szavakkal írták le ( Baldrian -Hussein 1989: 170). Liu Xiyue劉希岳988 Taixuan langranzi jindao shi 太玄朗然子進道詩(Taixuan Langran mester versei a Dao-ban való haladásról) a legkorábbi említésre méltó említést tesz a neidan és waidan kifejezésekről ( Baldrian -Hussein 1989: 174, 178, 180) . A c. 1019 Yunji Qiqian daoista antológia megemlíti a neidan kifejezést ( Baldrian -Hussein 1989: 178).

A neidant említő korai szövegek szinonimaként vagy hasonlóként határozzák meg néhány qi -keringési technikával: Termesztés és transzmutáció ( xiulian修煉), embrionális légzés ( taixi 胎息), ciklikus elixír ( huandan 還 丹), Arany -ellixír ( jindan金丹) a Nagy Elixir ( Dadan 大丹), a külső és belső gyógyszerek ( nei / waiyao 内外藥), a belső és külső felek ( nei / waixiang 内外象) és a Yin Elixir és Yang Elixir ( yindan 陰丹és yangdan 陽丹) (Baldrian-Hussein 1989: 179–186).

A szöveges bizonyítékok alapján Farzeen Baldrian-Hussein arra a következtetésre jut, hogy a korai szövegekben a neidan egy bizonyos technikára utal, és Zhenzong Song császár uralkodása (997–1022) szerint a kifejezés a technikák egy csoportját jelöli, meghatározott alkimiai nyelven kifejezve (1989: 187).

A nyugati alkímiáról szóló szakirodalomban néha tévesen Neitannak nevezik .

Történelem és fejlődés

Kínai fából készült blokk illusztráció neidanról: "A csodálatos elixír felhelyezése a ding állványra", 1615 Xingming guizhi 命圭 旨(Pointers on Spiritual Nature and Bodily Life)

Kínai fából készült tömb illusztráció a neidanról: "A szív-elme megtisztítása és visszavonulás rejtőzködésbe", 1615 Xingming guizhi 命圭 旨(Mutatók a spirituális természetről és a testi életről)

Neidan része a kínai alkimikus meditatív hagyománynak, amelyről azt mondják, hogy a Tang -dinasztia idején valamikor belső és külső ( Waidan ) szétválasztották . A Cantong qi ( A három rokonsága ) a legkorábbi ismert könyv az elméleti alkímiáról Kínában; Wei Boyang alkimista írta i . sz. 142 -ben . Ez a szöveg befolyásolta Neidan kialakulását, akinek legkorábbi létező szövegei a 8. század első feléből származnak. Számos Neidan cikk szerzője a tanításait az Arany Elixír útjának ( jindan zhi dao ) nevezi . A kínai alkímiai források többsége a Daozangban ( taoista kánon ) található, amely a legnagyobb taoista szöveggyűjtemény.

Neidan megosztja elképzeléseinek és módszereinek jelentős részét a klasszikus kínai orvoslással, a fangshivel és más gyakorlatokkal, például a meditációval és az "élet tápláló" módszereivel ( yangsheng ). Ami megkülönbözteti az alkímiát a kapcsolódó hagyományoktól, az az egyedülálló nézete az elixírről, mint anyagi vagy immateriális entitásról, amely az eredeti létállapotot és az állapot elérését képviseli. A belső alkímia neidan hagyományát úgy gyakorolják, hogy azokkal az energiákkal dolgoznak, amelyek már jelen voltak az emberi testben, szemben a természetes anyagok, gyógyszerek vagy elixírek testen kívüli használatával. A Shangqing Daoizmus Iskola fontos szerepet játszott a Neidan alkímia megjelenésében, miután a Waidan -t főleg meditációs gyakorlatként használta, és ezért külsőből belső művészetté változtatta.

A három kincs

A belső alkímia a testi sanbao „három kincsének” átalakítására összpontosít , amelyek az emberi életet fenntartó alapvető energiák:

 • Jing „tápláló lényege, lényegében finomított, tökéletesített;-kivonat; szellem, démon; a sperma, vetőmag”
 • Qi "vitalitás, energia, erő; levegő, gőz; lélegzet; lélek, lendület; hozzáállás"
 • Shen „szellem lélek, elme, isten, istenség természetfeletti lény”

A 13. századi Egyensúly és harmónia könyve szerint :

Lényegét teljessé téve megőrizheti a testét. Ehhez először tartsa nyugodt állapotban a testét, és győződjön meg arról, hogy nincsenek vágyak. Ezáltal teljessé tehető az energia.
Teljesítheti energiáját, és ápolhatja az elmét. Ehhez először tisztítsa meg az elmét, és győződjön meg arról, hogy nincsenek gondolatok. Ezáltal a szellem teljessé tehető.
Lelkét teljessé téve visszanyerheti az ürességet. Ehhez először is őrizze meg őszinte akaratát, és győződjön meg arról, hogy a test és a lélek egyesülnek. Ezáltal a szellem visszatérhet az ürességbe. ... A halhatatlanság eléréséhez nincs más, mint e három kincs finomítása: a lényeg, az energia, a szellem. "(Tr. Kohn 1956, 146).

Ha a "három kincset" belsőleg karbantartjuk, a yin és yang egyensúlyával együtt, akkor lehetséges az egészséges test és a hosszú élet elérése , amelyek a belső alkímia fő céljai (Ching 1996, 395).

Jing

Neidan gyakorlat(鄧豐洲內丹術打坐)

Jing "lényeg", amely a fizikai test energiáira utal. Azon elképzelésen alapulva, hogy a halált a jing kimerülése okozta , a daoista belső alkímia azt állította, hogy a jing megőrzése lehetővé tette az ember számára a hosszú élettartam elérését, ha nem a halhatatlanságot . (Schipper 1993, 154).

Qi

A Qi vagy a ch'i a "világegyetem természetes energiája", és mindenkiben és mindenben megnyilvánul (Carroll 2008). A belső alkímia segítségével a taoisták arra törekednek, hogy pozitív qi áramlást érjenek el a testen az egyes szervekhez vezető utakon (Smith 1986, 201).

Az olyan gyógyító gyakorlatok, mint az akupunktúra , a masszázs , a köpölyözés és a gyógynövényes gyógyszerek, úgy vélik, hogy megnyitják a qi meridiánokat az egész testben, hogy a qi szabadon áramolhasson. A qi egyensúlyban tartása és az egész testben való áramlás elősegíti az egészséget; az egyensúlyhiány betegséghez vezethet.

Shen

Shen a test eredeti szelleme. A taoisták meditációval próbálnak tudatosítani a shenben (Smith 1986, 202).

Lásd még

Hivatkozott munkák

 • Baldrian-Hussein, Farzeen (1989). "Belső alkímia: megjegyzések a Neidan kifejezés eredetéről és használatáról " ". Cahiers d'Extrême-Asie . 5 : 163–190. Doi : 10.3406/asie.1989.947 .
 • Baldrian-Hussein, Farzeen (2008). "Neidan"內丹. In Pregadio, Fabrizio (szerk.). A Taoizmus enciklopédiája . London és New York: Routledge. pp.  762 -66. ISBN 978-0-7007-1200-7..
 • Carroll, Robert Todd (2008). "Chi (Ch'i vagy qi)" Chi. ". Skeptic's Dictionary .
 • Ching, Julia (1996). "Kelet -ázsiai vallások". In Oxtoby, Willard G. (szerk.). Világvallások, keleti hagyományok . Oxford University Press. 346–467.
 • Kohn, Livia (1956). A taoizmus és a kínai kultúra . Cambridge, Mass .: Three Pines Press. 145–149.
 • Littleton, Scott C. (1999). A Szent Kelet . Duncan Baird Kiadó.
 • Needham, Joseph és Lu Gwei-djen (1983). "Spagyrical felfedezés és feltalálás: fiziológiai alkímia". Tudomány és civilizáció Kínában . Kémia és kémiai technológia. Cambridge University Press.
 • Schipper, Kristofer (1993). A taoista test . Fordította: Duval, Karen C. Berkeley, CA: University of California Press.
 • Skar, Lowell; Pregadio, Fabrizio (2000). "Belső alkímia ( Neidan )". In Kohn, Livia (szerk.). Daoizmus kézikönyv . Leiden és Boston: Brill. 464–97. ISBN 9004112081.
 • Smith, Huston (1986). A világ vallása . New York: HarperCollins Publishers.
 • Thompson, Laurence (1989). Kínai vallás: bevezetés . Belmont, CA: Wadsworth.
 • Waley, Arthur (1930). "Jegyzetek a kínai alkímiáról (Johnson's A Study of Chinese Alchemy kiegészítője )". A Keleti Tanulmányok Iskola értesítője . 6 (1): 1–24. doi : 10.1017/S0041977X00090911 .

Külső linkek

 1. ^ Nozedar, Adele. (2010). Az illusztrált jelek és szimbólumok forráskönyve: A -tól Z -ig terjedő összeállítás több mint 1000 mintából . ISBN 978-1-4351-6181-8. OCLC  960951107 .
 2. ^ "Alkémiai klasszikusok IV: Liu Hua Yang nagyszerű megvalósításának parancsikonja" . Lila felhő . 2020-08-25 . Letöltve: 2020-11-26 .

Source: https://hu.abcdef.wiki/wiki/Neidan

Free Web Hosting