Neidan - Neidan

Kuolemattoman alkion kehitys taolaisen kultivaattorin alemmassa dantianissa .

Neidan tai sisäinen alkemia ( yksinkertaistettu kiina :內丹 术; perinteinen kiina :內丹 術; pinyin : nèidān shù ) on joukko esoteerisia oppeja ja fyysisiä, henkisiä ja hengellisiä käytäntöjä, joita taolaiset aloittavat elämän pidentämiseksi ja kuolematon henkiruumis, joka selviäisi kuoleman jälkeen (Skar ja Pregadio 2000, 464). Joka tunnetaan myös nimellä Jindan (金丹"kultainen eliksiiri"), sisäinen alkemia yhdistää teorioita, jotka ovat peräisin ulkoisesta alkemiasta ( waidan 外丹), korreloi cosmology (mukaan lukien viisi vaihetta ), The tunnuksista ja Yijing , ja lääketieteen teoria , tekniikoilla Taolainen meditaatio , daoyin- voimistelu ja seksuaalinen hygienia (Baldrian-Hussein 2008, 762).

Vuonna Neidan ihmiskeho tulee pata (tai "ding" ), jossa kolme Treasures of Jing ( "Essence"), Qi ( "hengitys") ja Shen ( "henki") viljellään tarkoituksena parantaa fyysistä, emotionaalista ja mielenterveys, ja lopulta paluu Taon alkukantaiseen ykseyteen , eli tulla kuolemattomaksi . Uskotaan, että Xiuzhen Tu on tällainen viljelykartta. Kiinassa se on tärkeä käytäntö useimmille taolaisuuden kouluille .

Terminologia

Kiinalainen yhdiste nèidān yhdistää yleisen sanan nèi 內, joka tarkoittaa "sisällä; sisäinen; sisäinen" ja dān "cinnabar; vermillion; eliksiiri; alkemia". Vastakohta on NEI on wai "ulkopuolella, ulkopuoli, ulkoinen", ja nèidān "sisäinen eliksiiri / alkemia" keksittiin aikaisemmasta täydentävä termi wàidān 外丹"ulkoinen eliksiiri / alkemiaa".

Kiinalainen alkeminen tekstejä ja lähteitä yleensä soittaa neidan jīndān DAO 金丹道tai tie Golden Elixir. In Modern Standard Kiinan käyttö, termi nèidān Shu 內丹術(jossa"art, taito, tekniikka, menetelmä") viittaa yleisesti sisäinen alchemical käytäntöjä.

Termi neidan varhaisin käyttöpäivä on epävarma. 內丹tai neidan ollut mainintaa "灵剑子" Xu Xun许逊vuonna Jin dynastian (266-420) , mutta toisaalta Arthur Waley ehdotti, että se havaittiin ensimmäisen kerran vuonna 559 lupauksen ottanut Tiantain buddhalainen patriarkka Nanyue Huisi rukoili menestyksekkäästi eliksiirin tekemistä, joka piti hänet hengissä Maitreyan tuloon asti (1930: 14). Monet tutkijat olivat samaa mieltä, mukaan lukien Joseph Needham ja Lu Gwei-djen, jotka käänsivät Huisin lupauksen asua askeettina vuoristossa:

Etsin pitkäikäisyyttä uskon puolustamiseksi, en voidakseni nauttia maallisesta onnesta. Rukoilen, että kaikki pyhät ja viisaat tulevat auttamaan minua, jotta saan hyviä maagisia sieniä [ zhi ] ja numinoisia eliksiirejä [ shendan神丹], joiden avulla voin parantaa kaikki sairaudet ja lopettaa sekä nälän että jano . Tällä tavalla voin harjoittaa jatkuvasti sutrojen tapaa ja osallistua monenlaisiin meditaatioihin. Toivon löytäväni rauhallisen asunnon vuorten syvyyksistä, jossa on tarpeeksi numeerisia eliksiirejä ja lääkkeitä suunnitelmien toteuttamiseksi. Siten ulkoisten eliksiirien [ waidan ] avulla pystyn viljelemään eliksiiriä [ neidan ]: ssa. (1983: 140)

Toiset uskoivat, että neidan esiintyi ensin Deng Yuzhi 鄧郁之: n (s. 483–493) ja Su Yuanmingin (s. 600) elämäkerroissa . Näiden "näennäishistoriallisten lähteiden" asiaankuuluvien kohtien aitous on kuitenkin kyseenalainen (Baldrian-Hussein 1989: 164–171).

Termiä neidan käytettiin harvoin koko myöhäisen Tang -dynastian (618–907) ja viiden dynastian (907–960) aikana, ja se tuli yleiseksi vasta Song -dynastian (960–1279) kauden alussa, jolloin neidanista kehittyi korkea monimutkainen järjestelmä sekä teoreettisesti että käytännössä (Baldrian-Hussein 2008: 763). Tang-tekstit kuvailivat sisäisiä alkemian käytäntöjä sanoilla fúyào 服藥"ota lääke/lääke" ja chángshēng 長生"pitkä elämä, pitkäikäisyys; (taolaisuus) ikuinen elämä" (Baldrian-Hussein 1989: 170). Liu Xiyuen劉希岳988 Taixuan langranzi jindao shi Master 朗然子進道詩(Mestari Taixuan Langranin runoja Dao-etenemisestä) on varhaisin mainittava termit neidan ja waidan (Baldrian-Hussein 1989: 174, 178, 180) . C. 1019 Yunji Qiqianin taolainen antologia mainitsee termin neidan (Baldrian-Hussein 1989: 178).

Varhaiset tekstit, joissa mainitaan neidan, määrittelevät sen synonyymeiksi tai vastaaviksi joidenkin qi -kiertotekniikoiden kanssa : Viljely ja transmutaatio ( xiulian修煉), alkion hengitys ( taixi 胎息), syklinen eliksiiri ( huandan 還丹), kultainen eliksiiri ( jindan 金丹) , suuri eliksiiri ( dadan 大丹), sisä- ja ulkolääkkeet ( nei/waiyao内外 藥), sisä- ja ulkoiset vastapuolet ( nei/waixiang内外 象) ja yin -eliksiiri ja yang -eliksiiri ( yindan ja yangdan 陽丹) (Baldrian-Hussein 1989: 179–186).

Tekstitodistusten perusteella Farzeen Baldrian-Hussein päättelee, että varhaisissa teksteissä neidan viittaa tiettyyn tekniikkaan, ja Song keisari Zhenzongin hallituskaudella (997–1022) termi tarkoittaa tekniikoiden ryhmää, joka ilmaistaan ​​tietyllä alkemian kielellä (1989: 187).

Länsi -alkemiaa koskevassa kirjallisuudessa sitä kutsutaan joskus väärin Neitaniksi .

Historia ja kehitys

Kiinalainen puukuvio neidanista "Ihmeellisen eliksiirin asettaminen ding -jalustalle", 1615 Xingming guizhi 性命圭旨(Pointers on Spiritual Nature and Bodily Life)

Kiinalainen puukuvio neidanista "Sydämen mielen puhdistaminen ja vetäytyminen piiloon ", 1615 Xingming guizhi性命圭 旨( Pointsters on Spiritual Nature and Bodily Life)

Neidan on osa kiinalaista alkeemista meditatiivista perinnettä, jonka sanotaan jakautuneen sisäiseen ja ulkoiseen ( Waidan ) jossain vaiheessa Tang -dynastian aikana . Cantong qi ( sukulaisuus Kolmen ) on varhaisin tunnettu kirjaa teoreettisiin alkemia Kiinassa; sen kirjoitti alkemisti Wei Boyang vuonna 142 jKr. Tämä teksti vaikutti Neidanin muodostumiseen, jonka varhaisimmat olemassa olevat tekstit ovat peräisin 8. vuosisadan ensimmäiseltä puoliskolta. Useiden Neidan -artikkelien kirjoittajat viittaavat opetuksiinsa kultaisen eliksiirin tieksi ( jindan zhi dao ). Suurin osa kiinalaisista alkemiallisista lähteistä löytyy Daozangista ( taolainen kaanoni ), joka on suurin taolaisten tekstien kokoelma.

Neidan jakaa merkittävän osan käsityksistään ja menetelmistään klassisen kiinalaisen lääketieteen, fangshin ja muiden käytäntöjen, kuten meditaation ja "ravitsevan elämän" ( yangsheng ) kanssa. Alkemian erottaa näistä perinteistä sen ainutlaatuinen näkemys eliksiiristä materiaalisena tai aineettomana kokonaisuutena, joka edustaa alkuperäistä olotilaa ja sen saavuttamista. Neidanin sisäisen alkemian perinnettä harjoitellaan työskentelemällä ihmiskehossa jo olevien energioiden kanssa sen sijaan, että käytettäisiin luonnollisia aineita, lääkkeitä tai eliksiirejä kehon ulkopuolelta. Shangqing School of taolaisuus oli tärkeä rooli syntymistä Neidan alkemian, käytön jälkeen Waidan lähinnä meditatiivinen käytännössä ja siksi kääntämällä sitä ulkoisesta sisäiseen taidetta.

Kolme aarteita

Sisäinen alkemia keskittyy ruumiillisen sanbaon "kolmen aarteen" muuttamiseen, jotka ovat ihmisen elämää ylläpitäviä olennaisia ​​energioita:

 • Jing "ravitseva olemus, olemus; hienostunut, täydennetty; uute; henki, demoni; sperma, siemen"
 • Qi "elinvoima, energia, voima; ilma, höyry; hengitys; henki, elinvoima; asenne"
 • Shen "henki, sielu, mieli, Jumala, jumaluus; yliluonnollinen"

1200-luvun tasapainon ja harmonian kirjan mukaan :

Tekemällä olemuksensa täydelliseksi, voimme säilyttää kehon. Tätä varten pidä ensin keho rauhallisena ja varmista, ettei ole haluja. Näin energia voidaan tehdä täydelliseksi.
Tekemällä energiansa täydelliseksi voi vaalia mieltä. Tätä varten pidä mieli puhtaana ja varmista, ettei ole ajatuksia. Näin henki voidaan tehdä täydelliseksi.
Kun henki on täydellinen, ihminen voi palauttaa tyhjyyden. Tätä varten pidä ensin vilpitön tahto ja varmista, että keho ja mieli ovat yhtä. Näin henki voidaan palauttaa tyhjyyteen. ... Kuolemattomuuden saavuttamiseksi ei ole mitään muuta kuin näiden kolmen aarteen jalostus: olemus, energia, henki. "(Tr. Kohn 1956, 146).

Kun "kolme aarteita" ylläpidetään sisäisesti yin- ja yang -tasapainon ohella, on mahdollista saavuttaa terve keho ja pitkäikäisyys , jotka ovat sisäisen alkemian päätavoitteita (Ching 1996, 395).

Jing

Neidan harjoitus(鄧豐洲內丹術打坐)

Jingin "olemus" viittaa fyysisen kehon energioihin. Perustuu ajatukseen, että kuolema johtui heikentävien oman Jing , Taolainen sisäinen alkemia väitti säilyttäminen Jing sallitaan yksi saavuttaa pitkäikäisyys, ellei kuolemattomuutta . (Schipper 1993, 154).

Qi

Qi tai ch'i määritellään "maailmankaikkeuden luonnolliseksi energiaksi" ja ilmenee jokaisessa ja kaikessa (Carroll 2008). Taolaiset pyrkivät sisäisen alkemian avulla saamaan positiivisen qi -virran kehon läpi kulkiessaan kullekin yksittäiselle elimelle (Smith 1986, 201).

Parantumiskäytäntöjen, kuten akupunktion , hieronnan , kuppaamisen ja yrttilääkkeiden uskotaan avaavan qi -meridiaanit koko kehossa, jotta qi voi virrata vapaasti. Qi : n pitäminen tasapainossa ja virtaa koko kehossa edistää terveyttä; epätasapaino voi johtaa sairauteen.

Shen

Shen on kehon alkuperäinen henki. Taolaiset yrittävät tulla tietoisiksi shenistä meditaation avulla (Smith 1986, 202).

Katso myös

Viitatut teokset

 • Baldrian-Hussein, Farzeen (1989). "Sisäinen alkemia: muistiinpanoja Neidan- alkuperän alkuperästä ja käytöstä " ". Cahiers d'Extrême-Asie . 5 : 163–190. Doi : 10.3406/asie.1989.947 .
 • Baldrian-Hussein, Farzeen (2008). "Neidan"內丹. Julkaisussa Pregadio, Fabrizio (toim.). Taolaisuuden tietosanakirja . Lontoo ja New York: Routledge. s.  762 -66. ISBN 978-0-7007-1200-7..
 • Carroll, Robert Todd (2008). "Chi (Ch'i tai qi)" Chi. ". Skeptic's Dictionary .
 • Ching, Julia (1996). "Itä -Aasian uskonnot". Julkaisussa Oxtoby, Willard G. (toim.). Maailman uskonnot, itäiset perinteet . Oxford University Press. s. 346–467.
 • Kohn, Livia (1956). Taolaisuus ja kiinalainen kulttuuri . Cambridge, Massa .: Three Pines Press. s. 145–149.
 • Littleton, Scott C. (1999). Pyhä itä . Duncan Baird Publishers.
 • Needham, Joseph ja Lu Gwei-djen (1983). "Spagyrical Discovery and Invention: fysiologinen alkemia". Tiede ja sivilisaatio Kiinassa . Kemia ja kemiallinen tekniikka. Cambridge University Press.
 • Schipper, Kristofer (1993). Taolainen keho . Kääntäjä Duval, Karen C.Berkeley, CA: University of California Press.
 • Skar, Lowell; Pregadio, Fabrizio (2000). "Sisäinen alkemia ( Neidan )". Julkaisussa Kohn, Livia (toim.). Taolaisuuden käsikirja . Leiden ja Boston: Brill. s. 464–97. ISBN 9004112081.
 • Smith, Huston (1986). Maailman uskonnot . New York: HarperCollins Publishers.
 • Thompson, Laurence (1989). Kiinan uskonto: johdanto . Belmont, Kalifornia: Wadsworth.
 • Waley, Arthur (1930). "Huomautuksia kiinalaisesta alkemiasta (täydentää Johnson's A Study of Chinese Alchemy )". Oriental Studies Schoolin tiedote . 6 (1): 1–24. doi : 10.1017/S0041977X00090911 .

Ulkoiset linkit

 1. ^ Nozedar, Adele. (2010). Kuvitettujen merkkien ja symbolien lähdekirja: A -Z -kokoelma, jossa on yli 1000 mallia . ISBN 978-1-4351-6181-8. OCLC  960951107 .
 2. ^ "Alkemian klassikot IV: Liu Hua Yangin oikopolun tärkeiden saavutusten olennaiset osat" . Violetti pilvi . 2020-08-25 . Haettu 2020-11-26 .

Source: https://fi.abcdef.wiki/wiki/Neidan

Free Web Hosting