Chiayi - Chiayi

Chiayin kaupunki
嘉義市
Ka-gi, Kagi, Chiai, Chia-i
Chiayin kaupunki
Myötäpäivään ylhäältä vasemmalta: Hinoki Village, Chiayi Confucius Temple, Suihkulähde Lantan Reservoirissa, Chiayi City Sports Arena, Chiayi Municipal Culture Centre, Chiayi Sun Shooting Tower, Chiayi National University
Chiayin kaupungin lippu
Chiayi Cityn virallinen sinetti
Lempinimi (t): 
Peach City (桃城) tai Jia City (嘉 市)
Chiayin kaupungin sijainti
Maa  Kiinan tasavalta (Taiwan)
Maakunta Taiwanin maakunta (nimellinen)
Alue Etelä -Taiwan
Istuin Itäpiiri
Piirit
2 piiriä
Hallitus
 • Tyyppi Chiayin kaupunginhallitus
 •  Pormestari Huang Min-hui ( KMT )
Alue
 • Kaikki yhteensä 60,03 km 2 ( 23,18 neliömailia )
Alueen sijoitus 21 22: sta
Korkeus
69 m (226 jalkaa)
Väestö
 (2016)
 • Kaikki yhteensä 270 254
 • Sijoitus 18 ja 22
 • Tiheys 4500/km 2 (12000/m2)
Aikavyöhyke UTC+8 ( kansallinen normaaliaika )
Postinumero
600
Suuntanumero (t) 05
ISO 3166 -koodi TW-CYI
Kukka Hongkongin orkideapuu
( Bauhinia blakeana )
Puu Hongkongin orkideapuu
Verkkosivusto www .chiayi .gov .tw /fi / Muokkaa tätä Wikidatassa
Chiayin kaupunki
Chiayi (kiinalaiset merkit). Svg
"Chiayi" perinteisillä (ylhäällä) ja yksinkertaistetuilla (alhaalla) kiinalaisilla merkeillä
kiinalainen nimi
Perinteinen kiina 嘉義
Yksinkertaistettu kiina 嘉义
Japanilainen nimi
Kanji 嘉義市
Kana か ぎ し

Chiayi ( Taigi POJ : Ka-Gi , kiina :嘉義), virallisesti kutsutaan Chiayi kaupunki , on kaupunki sijaitsee tasangolla Lounais Taiwan . Entiseltä nimeltään Kagee aikana myöhään Qing-dynastian ja Kagi aikana Japanin aikakauden ( kiina ja japani :嘉義), sen historiallinen nimi on Tirosen .

Historia

Aikainen historia

Alun perin Hoanyan aboriginaalien asuttama alue nimettiin Tiroseniksi (variantit Tirocen , Tiracen ). Kun Han-kiinalaiset maahanmuuttajat saapuivat Lounais-Taiwaniin, nimi muuttui Tsulosaniksi ( kiinaksi :諸羅山; pinyin : Zhūluóshān ; Pe̍h-ōe-jī : Chu-lô-san ) Hokkienissa . Lopulta Tsulosan lyhennettiin yksinkertaisesti Tsuloksi. Hahmojen valinnan vuoksi on virheellisesti oletettu, että nimen alkuperä tuli ilmaisusta "idää ympäröivät vuoret". "Peach City" on toinen nimi Chiayi Citylle, koska se on persikan muotoinen alue muinaisina aikoina. Persikan kärki on Central Fountainin ympärillä, ja kansalaiset kutsuivat sitä "Peach-tipiksi".

Tsulosan oli aikoinaan jalansija, johon ihmiset mantereelta muuttivat. Vuonna 1621, Kiinan Peter  [ zh ] , joka tuli Zhangzhou , Fujianin maakunnassa, ensimmäinen johdatti kansansa viljellä tämän maan, kun he laskeutuivat Ponkan (nykyajan Beigang ).

Hollantilainen Formosa

Levyjä Hollannin aikakauden osoittavat Tirosen tavallista nimimuoto; se tapahtui myös nimellä Tirassen , Tirozen , Tilocen , Tilossen , Tilocen ja Thilocen . Paikka oli Mattaun pohjoispuolella (nykypäivän Madou, Tainan ) ja etelään Favorlangista ( Huwei, Yunlin ).

Tungningin kuningaskunta

Vuonna 1661 ( Yung-Li , Ming-dynastian 15. vuosi ) Koxinga voitti Taiwanissa toimivan hollantilaisen ja perusti Tungningin kuningaskunnan . Hän perusti yhden provinssin, Cheng-Tien-Fu  [ zh ] , ja kaksi maakuntaa, Tien-Hsing  [ zh ] ja Wan-Nien  [ zh ] , jotka rajaavat Hsin-Kang-joki ( kiina :新港 溪, nykyään Yanshui-joki ) . Chiayi kuului Tien-Hsingin läänin lainkäyttövaltaan.

Qing-dynastia

Vuonna 1683, kun Qingin sääntö alkoi, saarta hallittiin Taiwanin prefektuurina Fujianin maakunnan hallinnossa . Vuonna 1684 perustettiin Tsulon lääni , ja se käsitti alun perin Taiwanin alikehittyneet kaksi kolmasosaa. (Taiwanin ja Hongsoan läänit jaettiin Wan-Nienin piirikunnasta Tungningin kuningaskunnan aikana , joka muutettiin Tien-Hsingin piirikunnasta.) Vuonna 1704 piirikunnan kotipaikka siirrettiin Tsulosaniin, nykyajan Chiayi Cityyn, ja puiset kaupunginmuurit.

Vuonna 1727 läänintuomari Liu Liang-Bi rakensi uudelleen porttitalot ja asetti aseen alustan kullekin porttitalolle. Neljä porttitaloa nimettiin: "Chin Shan" (襟山) itään, "Tai Hai" (帶 海) länteen, "Chung Yang" (崇陽) etelään ja "Kung Chen" (拱辰) pohjoiseen . Vuonna 1734 (Yongzhengin 12. vuosi) tuomari Lu-Hung rakensi lävistävän bambun suojelemaan kaupunkia paremmin.

Vuonna 1786 Lin Shuangwenin kapina oli yritys piirittää Tsulosan, mutta ei onnistunut voittamaan asukkaiden puolustusta. Näin ollen Qing -keisari antoi seuraavan vuoden 3. marraskuuta nimen Kagee (嘉義; lit. ' kiitetty vanhurskaus') kiittääkseen kansalaisten uskollisuutta.

Vuonna 1800-luvun puolivälissä, mukautetun vuosittaisten riehakas massan kivitys kehitetty kaupungissa.

Vuonna 1887 julistettiin erillinen Taiwanin maakunta ja saari jaettiin hallinnollisesti neljään prefektuuriin; Kageen kaupunki kuului Tainanin prefektuurille .

Japanin sääntö

Chiayin kaupunki Japanin vallan alla

Vuonna 1895, Taiwanissa luovutettiin Japanissa vuonna Shimonosekin sopimus . Vuoden 1906 Meishan -maanjäristys tuhosi koko kaupunginmuurin paitsi itäportin. Japanin viranomaiset rakensivat kaupungin uudelleen. Elinkeinot ja kaupat alkoivat kukoistaa. Vuonna 1904 tehdyn väestönlaskennan mukaan Kagi oli Taiwanin neljänneksi väkirikkain kaupunki, jossa asui yli kaksikymmentätuhatta ihmistä.

Suuri Kagi maanjäristys (myöhemmin kutsutaan myös 1906 Meishan maanjäristys) iski kaupunkiin maaliskuun puolivälissä 1906.

Kun tarkastelen joitakin uusimpia muistiinpanojani, näyttää mahdottomalta tehdä edellä mainitut viittaukset Ka-gi: hen lisäämättä muutamia sanoja siitä kauhistuttavasta maanjäristyksestä, joka tuhosi alueen maaliskuussa 1906. Olin pian siellä ja minulla oli syvä tunne surua nähdessään kokonaisia ​​katuja, jotka on peitetty pudonneilla palkeilla ja muilla roskilla  ; nähdessään myös niin paljon jälkiä kauheasta kärsimyksestä joka puolelta. Ka-gi-kaupungissa ja rajoitetulla alueella noin 1216 ihmistä työnnettiin yhtäkkiä iankaikkiseen maailmaan. Vähintään 2 306 ihmistä loukkaantui vakavasti ja 13 259 taloa laskettiin matalaksi. Suuri salaperäinen valta repäisi maan syviin, avoimiin kuiluihin useissa paikoissa. Monet kapeista pakoista ja onnettomuuksista vaikuttivat suuresti; erityisesti sokean evankelistamme Toa-unin, joka juoksi ovien kanssa vaimonsa kanssa tärinän alkaessa. Dementinen äiti ei kuitenkaan kestänyt ajatusta hänen kahden avuttoman lapsensa jättämisestä, ja hän ryntäsi pelastamaan heidät, kun köyhä sokea oppilaani tuli lapsettomaksi ja leskeksi hetkessä. Tuskin oli kenraalikuvernööri at Tai-pak sai sähkötyslaitteet tiedon suuruudesta onnettomuus, kuin ohjeet annettiin suuren yrityksen kirurgien, sairaanhoitajien ja avustajien edetä kerralla Ka-gi. Laajat sairaalat pystytettiin viipymättä, ja avustustyötä jatkettiin harvoin itsensä kieltämisellä ja nopeudella. Jopa jo kaupunki on menettänyt suuren osan autioista ulkonäöstään, ja suunnitellut parannukset lupaavat, että sillä on houkuttelevampi ulkonäkö kuin koskaan. - William Campbell , 1915

Vuonna 1907 rakentamisen Alishan Forest Railway on Mount Ali aloitettiin. Vuonna 1920 kaupunki tuli autonominen ryhmä Kagi Town (嘉義街) , Kagi District kuluessa Tainan prefektuurissa , johon kuului nykyajan Tainan , Chiayi County ja Yunlin County . Vuonna 1930 kaupunki muutettiin itsenäiseksi kaupungiksi saman prefektuurin alaisuudessa.

Kiinan tasavalta

Chiayin kaupunki vuosina 1946–1950

Jälkeen luovutuksen Taiwan Japanista , että Kiinan lokakuussa 1945 Chiayi kaupunki perustettiin maakunta kaupungin ja Taiwanin maakunta . Kaupunki koostui 8 piirit, jotka olivat Bajiang, Beimen, Beizhen, Nanmen, Tungmen, Tungshan , Ximen ja Zhuwei piirien . Vuonna 1946 piirit järjestettiin uudelleen kuudeksi piiriksi, joissa Bajiang ja Nanmen yhdistettiin Xinnaniksi, Beimen ja Beizhen yhdistettiin Xinbeiksi, Tungmen ja Tungshan yhdistettiin Xindongiksi, Ximen ja Zhuwei yhdistettiin Xinxin piiriksi ja siellä olivat 2 lisäämällä piirit Tainan County , jotka olivat Shuishang ja Taibao piirit .

16. elokuuta 1950, koska uudelleen kohdentamista hallinnollisia alueita, joilla Taiwanissa jaettiin 16 maassa, viisi maakunnan kaupungeissa ja erityinen toimisto, Chiayi kaupunki oli alennettu läänin annettiin kaupungin ja sulautetaan Chiayi County olevan läänin istuin . Tämän seurauksena pääoman puute haittasi sen kehitystä.

1. heinäkuuta 1982 Chiayi City kohotettiin jälleen provinssikaupungiksi paikallisen eliitin painostuksen seurauksena. 6. lokakuuta 1990 perustettiin itä- ja länsipiiri .

Maantiede

Kartta Chiayi (merkitty KAGI) ja ympäröivän alueen (1944)
Alueen kartta, mukaan lukien Chiayi (merkitty nimellä CHIA-I SHIH (KAGI)嘉義 市) (1950)
Chiayin kaupungin kartta (merkitty nimellä CHIA-I SHIH (KAGI)嘉義 市) (1950- luku )

Chiayi City sijaitsee Chianan Plainin pohjoispuolella, Taiwanin saaren lounaispuolella. Itäpuolella on Mount Ali , länsipuolella on Chiayi Airport , pohjoisen puolella on Puzi joen ja etelälaidalla on Bazhang joen . Etäisyys idästä länteen Chiayi Citystä on 15,8 km ja pohjoisesta etelään 10,5 km, kokonaispinta -ala 60,0256 km 2 . Chiayin kaupunki on täysin Chiayin piirikunnan ympäröimä . Suurin osa Chiayi Cityn maista on leveitä tasaisia ​​hedelmällisiä tasankoja. Maasto nousee hitaasti lännestä itään. Chiayi on myös yksi syövän trooppista lähimmistä taiwanilaisista kaupungeista , ja leveysviiva sijaitsee kaupungin eteläpuolella.

Ilmasto

Chiayin kaupungissa on lämmin ja kostea subtrooppinen ilmasto ( Köppen Cwa ). Koillistuuli syksyllä ja talvella tarkoittaa, että sateet ovat laskeneet tuona aikana, kun taas lounaistuulet kesällä ja kevään myöhäisempi osa tuovat suurimman osan vuoden sademäärästä, yli 60% putoavat kesäkuusta elokuuhun. Kosteus on korkea ympäri vuoden, myös talvella.

Chiayin ilmastotiedot (normaalit 1981–2010, ääripäät 1968– nykyhetki)
Kuukausi Tammi Helmi Maalis Huhti saattaa Kesäkuuta Heinäkuu Elokuu Syyskuuta Lokakuuta marraskuu Joulukuu Vuosi
Ennätyksellisen korkea ° C (° F) 31,7
(89,1)
33,0
(91,4)
34,1
(93,4)
34,2
(93,6)
37,2
(99,0)
37,0
(98,6)
37,2
(99,0)
36,6
(97,9)
36,7
(98,1)
36,5
(97,7)
33,0
(91,4)
32,5
(90,5)
37,2
(99,0)
Keskimääräinen korkea ° C (° F) 22,1
(71,8)
22,4
(72,3)
24,8
(76,6)
27,8
(82,0)
30,5
(86,9)
32,3
(90,1)
33,1
(91,6)
32,6
(90,7)
31,6
(88,9)
29,8
(85,6)
27,1
(80,8)
23,9
(75,0)
28,2
(82,8)
Päivän keskiarvo ° C (° F) 16,5
(61,7)
17,3
(63,1)
19,7
(67,5)
23,0
(73,4)
25,8
(78,4)
27,8
(82,0)
28,6
(83,5)
28,2
(82,8)
27,0
(80,6)
24,5
(76,1)
21,3
(70,3)
17,7
(63,9)
23,1
(73,6)
Keskimääräinen matala ° C (° F) 12,5
(54,5)
13,8
(56,8)
15,9
(60,6)
19,2
(66,6)
22,1
(71,8)
24,3
(75,7)
25,2
(77,4)
24,9
(76,8)
23,7
(74,7)
20,9
(69,6)
17,3
(63,1)
13,2
(55,8)
19,4
(66,9)
Ennätyksellisen alhainen ° C (° F) 1,8
(35,2)
2,6
(36,7)
2,7
(36,9)
8,2
(46,8)
13,9
(57,0)
17,5
(63,5)
21,7
(71,1)
19,7
(67,5)
17,6
(63,7)
12,7
(54,9)
6,7
(44,1)
0,4
(32,7)
0,4
(32,7)
Keskimääräinen sademäärä mm (tuumaa) 23,6
(0,93)
57,4
(2,26)
63,4
(2,50)
103,0
(4,06)
176,2
(6,94)
314,0
(12,36)
369,9
(14,56)
380,2
(14,97)
222,6
(8,76)
27,5
(1,08)
15,2
(0,60)
21,3
(0,84)
1774,3
(69,85)
Keskimääräiset sadepäivät (≥ 0,1 mm) 4.9 6.5 7.7 9.2 10.1 13.7 14.4 17,0 10.4 2.6 2.8 3.4 102,7
Keskimääräinen suhteellinen kosteus (%) 79,0 81,5 81,5 82.2 82,0 79.6 78.7 81,5 82,6 81.4 79.6 77,5 80,6
Keskimääräiset kuukausittaiset auringonpaistetunnit 165.1 134.2 151,3 150,4 172,6 181,0 214.2 192,5 181.2 189,7 163,6 170,9 2 066,7
Lähde:

Hallitus

Chiayi City on maakunnallisten kaupunki on Taiwanin maakunta on Kiinan tasavallan . Kaupunkia hallinnoi Chiayin kaupunginhallitus , kun taas asuinpaikka on edustettuina Chiayin kaupunginvaltuustossa . Nykyinen pormestari Chiayi City on Huang Min-hui on Guomindangin .

Hallintojaot

Chiayi City on jaettu kahteen alueeseen . East District on Chiayin kaupunginhallituksen kotipaikka .

Kartta Nimi Kiinalainen Taiwanilainen Hakka Väestö (2016) Alue (km²)
Chiayi-Taiwanin piirit.png Itään 東區 Tang Tûng 122 877 29.1195
Länsi 西區 Katso Si 147 396 30,9061

Politiikka

Chiayi City äänesti yhden demokraattisen edistyneen puolueen lainsäätäjän lainsäädäntöjuaniin vuoden 2016 Taiwanin vaaleissa

Väestötiedot

Chiayi on 100% puhtaasti etninen Hokkienin asuttu kaupunki.

Historiallinen väestö
Vuosi Pop. ±%
1985 253 573 -    
1990 257 597 +1,6%
1995 261 391 +1,5%
2000 266 183 +1,8%
2005 272 364 +2,3%
2010 272 390 +0,0%
2015 270 366 −0,7%
Lähde: "Taiwanin väestö kaupungin ja maan mukaan" (kiinaksi). Sisäministeriön väestönlaskenta.

Koulutus

Energia

Vihreä energia

Chiayin kaupunginhallitus käynnisti 17. joulukuuta 2015 ohjelman aurinkopaneelien asentamiseksi kaupungin kouluihin ja toimistoihin kasvihuonekaasujen vähentämiseksi. Ohjelman odotetaan tuottavan 3,55 miljoonaa kWh sähköä vuosittain ja vähentävän hiilidioksidipäästöjä 1 700 tonnilla.

Matkailukohteita

Täplikäs hirviveistos 228 -kansallispuistossa.

Chiayi on puhallinmusiikin kaupunki Taiwanissa. Puhallinmusiikkifestivaali alkoi paikallisena tapahtumana vuonna 1988, jolloin se oli enemmän kuin paikallisten puhallinmusiikkibändien yhteinen esitys. Vuosien mittaan festivaalista on tullut Chiayin odotetuin vuosittainen tapahtuma.

Merkittäviä asukkaita/syntyperäisiä 著名人物/當地人

  • Tan Ting-pho (1895–1947), Taiwanin kuuluisa taidemaalari. 陳澄波
  • Sow-Hsin Chen (1935–2021), yhdysvaltalainen fyysikko, professori. 陳守信
  • Vincent Siew (1939), taiwanilainen poliitikko, Kiinan tasavallan varapresidentti (2008–2012), Kuomintangin varapuheenjohtaja. 蕭萬長
  • Deng Feng-Zhou (1949), taiwanilainen runoilija, paikallishistoriallinen kirjailija, Nedan-tutkijat. 鄧豐洲
  • Huang Min-hui (1959), Chiayin kaupungin entinen pormestari, Kuomintangin varapuheenjohtaja, lainsäädäntöyuanin jäsen (1999 ja 2005). 黃敏惠
  • Lo Chen-Jung (1961), taiwanilainen vasenkätinen baseball-syöttäjä. 羅振榮
  • Wu Bai (1968), taiwanilainen rock -laulaja. 伍佰

Kansainväliset suhteet

Kaksoiskaupungit - sisarkaupungit

Chiayi on ystävyyssuhde :

Kuljetus

Rautatie

Chiayi Kaupunki palvelee Chiayi asema ja Jiabei asemalta ja Taiwan rautateiden hallinto . Chiayin asema on Alishan Forest Railwayn lähtöpaikka . Kaupunki pääsee myös THSR Chiayi Station vuonna Chiayi County .

Bussi

Chiayi Bus Rapid Transit yhteyden Chiayi City THSR Chiayi Station viereisen Taibao kaupungin . Chiayi City Bus palvelee Chiayi Cityn kaupunkialueita.

Ilma

Chiayi Cityä palvelee Chiayin lentokenttä naapurimaassa Shuishang Townshipissa .

Populaarikulttuurissa

Chiayi kaupungin ja sen katu elintarvikkeet olivat esillä Netflix tv-sarja , katu ruokaa , kaudella 1.

Katso myös

Viitteet

Ulkoiset linkit

  1. ^ Sarah Shair-Rosenfield (marraskuu 2020). "Taiwan yhdistetty" (PDF) . Pohjois -Carolinan yliopisto Chapel Hillissä . Haettu 29. toukokuuta 2021 .

Source: https://fi.abcdef.wiki/wiki/Chiayi

Free Web Hosting